Menu
Redningsmannskaper jobber på stedet der en russisk rakett ødela en boligblokk i byen Dnipro lørdag. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Redningsarbeidet i Dnipro forsetter etter at boligblokk ble truffet av russisk rakett

Innbyggere i Dnipro fortviler over at Russland kunne angripe en boligblokk med hundrevis av sivile. Minst 23 er bekreftet drept, og flere er fortsatt savnet.

Av NTB | 15.01.2023 16:24:09

Kriminalitet og rettsvesen: Angrepet skjedde lørdag ettermiddag, og tallet på døde er oppjustert en rekke ganger. Søndag ettermiddag var 23 mennesker bekreftet drept, mens over 70 er såret. I tillegg er 43 personer savnet.

– Redningsoperasjonen fortsetter. Skjebnen til over 40 mennesker er fortsatt ukjent, sier guvernøren i Dnipropetrovsk, Valentyn Reznitsjenko.

Redningsmannskap jobbet søndag med kraner i håp om å redde overlevende fra de øverste etasjene. Om lag 1.700 mennesker bodde i blokka.

Enkelte av dem har brukt lys fra mobiltelefoner for å signalisere at de trenger hjelp.

Ivan Garnuk, en av beboerne, befant seg i leiligheten sin da raketten traff. Han sier han føler seg heldig som overlevde, men er sjokkert over at russerne kunne angripe en boligblokk uten strategisk betydning.

– Det er ingen militære anlegg her. Det er ingenting her, intet luftforsvar, ingen militærbaser. Det traff bare sivile, uskyldige mennesker, sier han til nyhetsbyrået AP.

Angrepet ødela mange leiligheter, og hundrevis av mennesker ble hjemløse, opplyser Kyrylo Tymosjenko, en rådgiver ved presidentens kontor.

Ifølge den ukrainske hæren ble boligblokken truffet av en russisk rakett av typen X-22, som de ikke skal ha hatt kapasitet til å skyte ned.

I meldingen står det ingenting om boligblokken i Dnipro, kun at alle utvalgte mål ble truffet, og at målsettingen med angrepet ble oppnådd.

Departementet hevder samtidig at russiske styrker har rykket fram mot byen Bakhmut i Donetsk øst i Ukraina, som russerne har forsøkt å innta i flere måneder.

Ifølge avisen Kyiv Independent ble det rapportert om eksplosjoner i ti av landets fylker.

Angrepene mot hovedstaden Kyiv var de første siden nyttårsaften. Både her og i storbyen Kharkiv i øst ble infrastruktur truffet. Rester av en rakett skal også ha landet i nabolandet Moldova, uten at noen ble såret der.

Strømforsyningen er rammet flere steder. Ukrainas energiminister German Galusjenko har varslet at de neste dagene kommer til å bli vanskelige på grunn av nye ødeleggelser i elnettet.

Ifølge myndighetene i Dnipro var 39 mennesker reddet søndag ettermiddag.

Det russiske forsvarsdepartementet bekreftet søndag at russiske styrker gjennomførte en rekke rakettangrep mot nabolandet lørdag.

Russland avfyrte lørdag en rekke krysserraketter mot Ukraina. Flere steder ble det meldt om eksplosjoner om morgenen før flyalarmen gikk. Om ettermiddagen kom en ny runde med angrep.

(©NTB)