Menu
Det ble kalt inn politiforsterkninger fra hele landet for at en koranbrenning på Medborgarplatsen i Stockholm skulle gå rolig for seg ondag denne uken. Foto: Stefan Jerrevång / TT / NTB

Raseri over svensk koranbrenning i den islamske verden

Store deler av den islamske verden raser etter koranbrenningen ved en moské i Stockholm onsdag. At det skjedde på en av islams helligste dager, hjelper ikke.

Av NTB | 30.06.2023 09:38:56

Religion og livssyn: Det iranske utenriksdepartementet, som kalte inn den svenske chargé d’affaires på teppet, var nøye med å påpeke at tidspunktet for brenningen var særlig støtende. Onsdag var nemlig første dag i id al-adha, som sammen med id al-fitr er de to største høytidene i troen.

Flere land har fordømt brenningen og mener den oppfordrer til hat. Marokko har kalt hjem sin ambassadør fra Stockholm, mens Jordan og Emiratene har kalt den svenske ambassadøren inn på teppet.

– Disse hatefulle og gjentatte handlingene kan ikke aksepteres under noen omstendigheter. De fremmer eksplisitt hat, ekskludering og rasisme, skriver det saudiarabiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Den største praktiske konsekvensen av koranbrenningen hittil har vært at demonstranter stormet den svenske ambassaden i Bagdad torsdag.

En av Iraks mest innflytelsesrike politikere og geistlige, Muqtada al-Sadr, sto angivelig bak opptøyene. Stormingen varte ikke lenge, og alle diplomater er i sikkerhet, men det kan ligge flere slike hendelser i fremtiden.

– Flere protester er i vente. Følelsen er at nok er nok, sier Midtøsten-ekspert Ingmar Karlsson til TT.

Den store hodepinen for statsminister Ulf Kristersson ligger imidlertid i Ankara. Tyrkia er ett av to land som foreløpig ikke har godkjent Sveriges Nato-søknad – og det store flertallet av landets befolkning er muslimer.

President Recep Tayyip Erdogan har uttrykt sterk misnøye med koranbrenninger og andre demonstrasjoner mot islam i Sverige, og sa i en telefonsamtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz at Sverige ikke bør vente å få grønt lys fra Tyrkia «med det første».

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa på en pressekonferanse at handlingen var tillatt som en del av ytringsfriheten, men likevel upassende.

For det har vært flere koranbrenninger i Sverige i år, selv om dette er den første på flere måneder.

(©NTB)

Flere nyheter: