Menu
President Vladimir Putin sier at Russland vil utplassere taktiske atomvåpen I Belarus. Foto: Alexei Babushkin / Sputnik / AP / NTB

Putin vil plassere taktiske atomvåpen i Belarus

President Vladimir Putin sier at Russland vil utplassere taktiske atomvåpen I Belarus.

Av NTB | 25.03.2023 19:14:01

Økonomi og næringsliv: Russland skal allerede ha flyttet ti fly til Belarus som kan utrustes med taktiske, kjernefysiske våpen.

I et TV-intervju sendt på statlig fjernsyn lørdag kveld sat at de vil stasjonere dem der, slik USA gjør i Europa.

– Det er ikke noe spesielt med dette. USA har gjort det i flere tiår. De har lenge plassert sine taktiske atomvåpen i territoriene til sine allierte, sier Putin ifølge Reuters.

Ifølge Putin har Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko lenge bedt Kreml om slike våpen.

Russland skal nå bygge et lagringsanlegg for taktiske atomvåpen i Belarus som skal stå ferdig innen 1. juli i år.

Ifølge AFP sier han videre at Russland vil bruke ammunisjon med utarmet uran i krigen, dersom Ukraina mottar tilsvarende ammunisjon fra vestlige land.

Storbritannia bekreftet denne uken at de vil levere nettopp slik ammunisjon sammen med Challenger 2-panservognene de gir til Ukraina.

Utarmet uran er et biprodukt når uran anrikes. Siden stoffet er så tungt, er det effektivt i pansergjennomtrengende våpen.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har ifølge AFP kalt dette for en alvorlig eskalering i den pågående krigen i Ukraina.

På statlig fjernsyn lørdag kveld hevdet han at Russland ikke bryter noen internasjonale traktater ved å flytte våpnene til Belarus, som deler grense med Ukraina.

– Russland har helt klart det som skal til for å svare på det. Uten å overdrive har vi hundrevis av slike patroner. Men vi har ikke tatt dem i bruk ennå, sier den russiske presidenten.

Flere nyheter: