Menu
Russiske soldater marsjerer mot Den røde plass under militærparaden. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Putin sier Russland er under et reelt angrep

Russlands president Vladimir Putin sier til det russiske folket at fremtiden er på spill og at det russiske moderlandet er under angrep.

Av NTB | 09.05.2023 09:34:16

Politikk: I talen på seiersdagen sier Putin at Russland ønsker en fredelig framtid, men at det russiske moderlandet er under angrep og at det føres en reel krig mot Russland.

Samtidig sier han at vestlige eliter sprer hat og russofobi. Vesten har glemt hvem som beseiret nazistene, sier Putin. Han sier også at det ukrainske folk er tatt som gissel av et statskupp og vestlige ambisjoner.

Til det russiske folket sier Putin at fremtiden til både staten og folket er avhengig av dem.

– Hele landet står samlet i vår støtte til våre helter, vi ber for dere, sier presidenten.

Putin sier også at hele verden er ved et vendepunkt på grunn av krigen som er blitt sluppet løs mot Russland, til tross for at det var Russland selv som startet krigen med sin fullskala invasjon av Ukraina i fjor.

Presidenten avsluttet talen med et kamprop for soldatene.

– For Russland. For våre tapre styrker. For seier, sa Putin.

Seiersdagen er en av de viktigste i den russiske kalenderen og markerer seieren over Nazi-Tyskland.

TV-bilder viser Putin som håndhilser på veteraner fra andre verdenskrig. Lederne fra Kasakhstan, Armenia, Belarus, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan er også på plass i Moskva.

– Vi er alle stolte over dem som deltar i den spesielle militæroperasjonen, sier Putin om de krigende soldatene i Ukraina.

Det var knyttet spenning til hva Putin vil si i talen sin. Militærparaden på Den røde plass går av stabelen som planlagt, men feiringen av seiersdagen er tonet ned flere steder.