Menu
Russlands president Vladimir Putin (høyre) og Belarus' president Aleksandr Lukasjenko møttes fredag i Sotsji, hvor Putin informerte Lukasjenko om tidslinjen for utplasseringen av taktiske atomvåpen i Belarus. Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / AP / NTB

Putin: Russland utplasserer taktiske atomvåpen i Belarus i juli

Russland begynner utplasseringen av taktiske atomvåpen i nabolandet Belarus rundt 7.–8. juli, ifølge Russlands president Vladimir Putin.

Av NTB | 09.06.2023 15:58:54

Politikk: Putin informerte sin belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko om tidsrammen under et møte i Sotsji fredag.

– Alt er i henhold til planen, og alt er stabilt, sa Putin ifølge en uttalelse fra Kreml.

I mai undertegnet Russland og Belarus en avtale om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus.

Myndighetene i Minsk sa den gang at belarusiske soldater allerede hadde fått opplæring i bruk av Iskander-systemet som kan avfyre raketter med atomstridshode.

Russland har den siste tiden gjort forberedelser for å trekke seg fra nedrustningsavtalen CFE om konvensjonelle våpen i Europa. Nyheten om at Kreml nå begynner utplasseringen av taktiske atomvåpen i nabolandet Belarus faller dermed i dårlig jord hos Nato.

– Russlands beslutning om å trekke seg fra CFE-avtalen er en siste i en rekke handlinger som systematisk undergraver den euroatlantiske sikkerheten, heter det i en uttalelse fra forsvarsalliansen fredag.

– Russlands avgjørelse viser også at Kreml fortsatt ignorerer våpenkontroll, uttaler Nato.

Belarus, ledet av president Aleksandr Lukasjenko, er Russlands trofaste allierte, og lot sitt territorium brukes til å starte invasjonen av Ukraina i februar 2022.