Menu
Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa (bildet) kan puste lettet ut etter at det ble kjent at Russlands president Vladimir Putin ikke vil delta på det kommende Brics-toppmøtet i Johannesburg. Foto: RIA Novosti / AP / NTB

Putin reiser ikke til Brics-møte i Sør-Afrika

Russlands president Vladimir Putin reiser ikke til Sør-Afrika for å delta på Brics-landenes toppmøte, opplyser sørafrikanske myndigheter.

Av NTB | 19.07.2023 15:22:55

Politikk: Putin var invitert til toppmøtet i august, men den russiske presidentens nærvær ville ha vært en skikkelig kattepine for Sør-Afrika.

Sør-Afrika er tilsluttet Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har utstedt arrestordre på Putin. Landet ville derfor ha vært forpliktet til å pågripe ham, dersom han dukket opp.

President Cyril Ramaphosa har hevdet at en slik pågripelse ville bli oppfattet som en krigserklæring av Russland, og Sør-Afrika har derfor oppfordret Putin til å holde seg hjemme.

Onsdag kom beskjeden om at den russiske presidenten vil etterkomme oppfordringen, til Sør-Afrikas store lettelse.

– I felles forståelse vil president Putin ikke delta på toppmøtet der Russland vil bli representert ved utenriksminister Sergej Lavrov, sier en talsmann for Ramaphosa.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier til nyhetsbyrået RIA at Putin i stedet vil delta på toppmøtet via videolink.

Brics-landene består av Sør-Afrika, Brasil, Russland, India og Kina. De fem landene regnes som verdens raskest voksende økonomier og har de siste tolv årene samarbeidet for å utfordre vestlige lands økonomiske dominans i verden.

Sørafrikanerne avsto fra å stemme da FNs hovedforsamling fordømte Russlands invasjon av Ukraina i fjor.

(©NTB)

Flere nyheter: