Menu
Russlands president Vladimir Putin er på besøk i Kina, hvor han fredag talte til studenter i byen Harbin. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Pool / AP / NTB

Putin: Ingen plan om å erobre Kharkiv by

Russland har i øyeblikket ingen planer om å erobre Ukrainas nest største by Kharkiv, hevder president Vladimir Putin.

Av NTB | 17.05.2024 12:49:29

Politikk: På en pressekonferanse i Kina fredag sa Putin at den russiske offensiven i Kharkiv-regionen går etter planen.

Videre hevdet han at Russland er nødt til å opprette en buffersone i Kharkiv-regionen av hensyn til egen sikkerhet. Årsaken er angivelig ukrainske angrep på den russiske Belgorod-regionen.

– Når det gjelder det som skjer ved fronten i Kharkiv, så er det deres skyld. For de har angrepet, og fortsetter å angripe, boligstrøk i grenseområder, sa Putin.

Tidligere denne uken kunngjorde Russlands regjering at minst 15 mennesker var drept i et ukrainsk angrep som rammet en boligblokk i byen Belgorod. Dødstallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Ifølge Putin vil Russland følge med på Ukraina-toppmøtet som skal holdes i Sveits i midten av juni. Han mener møtet kan resultere i et ultimatum som vil bli forelagt Russland.

Den russiske offensiven i Kharkiv begynte 10. mai. En rekke landsbyer skal ha blitt erobret, og ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har russerne noen stedet rykket 10 kilometer fram.

– Våre forsvarsstyrker har i dag stabilisert russerne hvor de er nå, sa Zelenskyj fredag, ifølge nyhetsnettstedet RBC-Ukraina.

– Fienden har faktisk begynt å ødelegge byen. Det er ikke bare farlig der, men helt umulig, sa Synegubov til pressefolk fredag.

Under Putins samtaler i Kina har Ukraina-krigen vært et viktig tema. Mens vestlige land har innført sanksjoner mot Ukraina og gitt landet omfattende våpenstøtte, fortsetter Kina å handle med Russland. Særlig Kinas kjøp av russisk olje bidrar til vekst i den russiske økonomien.

På andre dag av Kina-besøket var Putin fredag i byen Harbin, nordøst i landet, som har nære historiske bånd til Russland. Her skrøt han av veksten i handelen med Kina.

Tross Russlands angrepskrig mot Ukraina hevdet både Xi og Putin at det russisk-kinesiske forholdet bidrar til rettferdighet og fred i verden.

– Begge parter er enige om at en politisk løsning på Ukraina-krisen er den riktige retningen, hevdet Xi.

Putins besøk finner sted 75 år etter at Sovjetunionen anerkjente Folkerepublikken Kina i 1949.

Besøket er også Putins første etter at han tok fatt på sin femte presidentperiode. Prioriteringen tolkes som et utslag av Kinas viktighet for Putin etter at han gikk til full krig mot Ukraina.

På pressekonferansen i byen Harbin hevdet Putin også at det er Ukraina, og ikke Russland, som nekter å forhandle om en slutt på krigen.

Guvernør Oleh Synegubov i Kharkiv-regionen sier russiske styrker forsøker å omringe grensebyen Vovtsjansk, som før krigen hadde rundt 18.000 innbyggere.

Putin gledet seg også over at han tilbrakte nesten hele torsdagen sammen med Kinas president Xi Jinping. «Fra morgen til kveld», påpekte den russiske presidenten.