Menu
Treneren Eteri Tutberidze (t.v.) sammen med Kamila Valijeva. Foto: David J. Phillip / AP / NTB

Putin hedret Valijeva-trener med høythengende utmerkelse

Russlands president Vladimir Putin har belønnet kunstløpstrener Eteri Tutberidze med en høythengende orden mindre enn et år etter Kamila Valijevas dopingsak.

Av NTB | 06.02.2023 18:35:32

Kuriosa og kjendiser: Valijevas positive dopingprøve og etterspillet etter denne fikk voldsom oppmerksomhet under fjorårets OL i Beijing. Den russiske tenåringen ble trent av Eteri Tutberidze.

I januar besluttet president Putin at Tutberidze skal tildeles av Russlands høyeste utmerkelser, Alexander Nevsky-ordenen. Den tildeles personer som «har besørget treningen av utøvere som har oppnådd store sportslige bragder».

Kunstløpstreneren får utmerkelsen for det elevene presterte under OL i Beijing. På Tutberidze treningsliste står også OL-mesteren Anna Sjtsjerbakova. Trenerprofilen har samtidig fått mange spørsmål rundt de korte karrierene til utøvernes hennes, samt at utøverne har slitt med mange skader.

Det var spor etter det forbudte stoffet trimetazidin i hennes prøve. Hun måtte gjennom en CAS-høring før hun fikk klarsignal til å konkurrere i den individuelle OL-konkurransen. Etter et mislykket friløp endte hun på fjerdeplass.

På grunn av dopingsaken ble seiersseremonien i lagkonkurransen utsatt, og medaljene er ennå ikke delt ut. Om det russiske ROC-laget diskvalifiseres, går gullet til USA.

Valijevas unge alder har bidratt til at behandlingen av dopingsaken har vært komplisert og tatt lang tid. Rusada besluttet også at dopingsaken ville bli behandlet konfidensielt fordi det gjaldt en «beskyttet person» (på grunn av utøverens alder).

15 år gamle Kamila Valijeva var med på å sikre gull for ROC-laget i lagkonkurransen i Beijing i februar i fjor. Hun vant også kvinnenes kortprogram, før hun feilet i friløpet. Hun var da under enormt press etter at det ble kjent at hun hadde avlagt positiv prøve i det russiske mesterskapet i romjula 2021.

(©NTB)

Flere nyheter: