Menu
– Vi regner med å være ferdig med den viktigste delen av etterforskningen i løpet av et par måneder, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST. Foto: Terje Pedersen / NTB

PST sier mistanken mot spionsiktet gjesteforsker er styrket

Over ett år etter pågripelsen av en mulig spion ved Universitetet i Tromsø, nærmer etterforskningen seg slutten. PST sier mistanken mot mannen er styrket.

Av NTB | 04.11.2023 11:02:26

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi regner med å være ferdig med den viktigste delen av etterforskningen i løpet av et par måneder, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST til Khrono.

Det var 24. oktober i fjor at politiet gikk til pågripelse av en mann i spionsaken. Mannen sier selv at han heter José Assis Giammaria og er brasilianer, men norsk politi mener han er russisk borger og heter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin. Han knyttes til den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

Han arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø før han ble pågrepet og siktet for spionasje av PST. Han er siktet for grov etterretningsvirksomhet.

– Etterforskningen har styrket mistanken mot ham og vår overbevisning om at han er en spion. Etterforskningen har knyttet ham til en russisk identitet og vist at siktede har bygd opp en falsk identitet, sier Hafsmoe til Khrono.

Den siktede mannen har vært fengslet siden han ble pågrepet i fjor. Advokat Marijana Lozic, som er forsvarer for den siktede, har tidligere sagt at han nekter straffskyld.

(©NTB)

Flere nyheter: