Menu
Zachary Rehl (t.v.) og Joseph Biggs (t.h.) i den høyreekstreme gruppa Proud Boys spilte ledende roller under stormingen av kongressbygningen i Washington 6. januar 2021. Torsdag ble de dømt til henholdsvis 15 og 17 års fengsel. Foto: AP / NTB

Proud Boys-ledere dømt til 17 og 15 års fengsel i USA

To av lederne i den høyreekstreme gruppa Proud Boys i USA er dømt til 17 og 15 års fengsel for sine roller under stormingen av kongressbygningen 6. januar 2021.

Av NTB | 31.08.2023 22:44:51

Kriminalitet og rettsvesen: USAs føderale påtalemyndighet la ned påstand om 33 års fengsel for Joseph Biggs, men dommen lyder på 17 år.

Ifølge dommen spilte Biggs en ledende rolle da tilhengere av Donald Trump stormet Kongressen i et forsøk på å hindre at Joe Biden ble utropt til vinner av det amerikanske presidentvalget.

Biggs og andre medlemmer av Proud Boys brøytet seg forbi politiets sperringer og tok seg inn i kongressbygningen der de folkevalgte gjemte og barrikaderte seg før de ble evakuert.

I 2013 ble han dimittert av helsemessige årsaker og begynte senere å jobbe som korrespondent for InfoWars, nettstedet til den kjente konspirasjonsteoretikeren Alex Jones.

Rehl ble blant annet filmet mens han sprayet en kjemisk væske i øynene på politifolk som voktet kongressbygningen, og han ble også funnet skyldig i ha kommet med gjentatte løgner under den føderale rettssaken.

Over hundre politifolk ble skadd under opptøyene, og flere politifolk som var til stede, har siden begått selvmord.

Over 1100 er tiltalt for å ha deltatt i stormingen, og over 600 av dem er hittil funnet skyldige og dømt.

Florida-mannen Biggs har omtalt seg selv som organisator i Proud Boys og har en fortid i den amerikanske hæren der han tjenestegjorde i åtte år.

En annen lederskikkelse i Proud Boys, Zachary Rehl, ble dømt til 15 års fengsel torsdag. For ham ba aktor om 30 års fengsel.

En demonstrant ble skutt og drept av en politimann under stormingen av kongressbygningen. Tre andre døde i helserelaterte hendelser under protestene, og en politimann fikk hjerneslag og døde dagen etter.

(©NTB)

Flere nyheter: