Menu
Det populistiske partiet Smer-SD og eksstatsminister Robert Fico fikk flest stemmer i valget i Slovakia. Foto: Darko Bandic / AP / NTB

Prorussisk parti står foran vriene koalisjonssamtaler i Slovakia

Det prorussiske populistpartiet Smer-SD ble største parti i valget i Slovakia med nær 23 prosent av stemmene. Nå venter vanskelige forhandlinger.

Av NTB | 01.10.2023 18:42:22

Politikk: Partiet ledes av tidligere statsminister Robert Fico (59). Han sa søndag at han nå vil vente på å få i oppdrag av presidenten å danne en regjering, og han anslo at koalisjonssamtalene kan vare i minst to uker.

Fico, som under valgkampen lovet å avslutte militærhjelpen til Ukraina, sa på en pressekonferanse at Slovakia «har større problemer enn Ukraina» og at han vil gjøre alt for å starte fredssamtaler. Han la til at hans posisjon var uendret.

Det provestlige partiet Progressivt Slovakia (PS), som ledet på to valgdagsmålinger, fikk nær 18 prosents oppslutning. På tredjeplass kom venstrepartiet Hlas-SD med 15 prosent.

– Vi tror at dette er svært dårlige nyheter for Slovakia. Og det ville være enda verre nyheter hvis Robert Fico lykkes med å danne en regjering. Vi vil gjøre alt … slik at Robert Fico ikke regjerer i Slovakia, sa Simecka på en pressekonferanse.

En Fico-ledet regjering vil signalisere et ytterligere skifte i Sentral-Europa mot populisme og proteksjonisme. Det kan bli forsterket dersom det regjerende konservative partiet Lov og rettferdighet (PiS) vinner et valg i Polen senere denne måneden.

Hlas-SD, som kom på tredjeplass og dermed blir beilet til av Smer-SD og PS, brøt ut av Ficos parti etter drapet på gravejournalisten Jan Kuciak i 2018. Det skjedde etter at Pellegrini avdekket bånd mellom italiensk mafia og Smer-SD.

Pellegrini har likevel antydet at han står nærmere Smer-SD enn PS. I uttalelser søndag forpliktet han seg ikke til samarbeid i noen retning.

Mens europeere i stor grad har sett på valget som et spørsmål om fortsatt bistand til Ukraina eller ei, har mange slovakiske velgere tenkt mer på hjemlige bekymringer. Slovakia har en av de høyeste inflasjonsratene i eurosonen, et helsevesen som holder på å gå konkurs, og store forskjeller mellom byer og landsbygda.

Siden 2020 har en firepartiregjering styrt landet under Igor Matovic og Eduard Heger. Denne koalisjonen har imidlertid vært så dysfunksjonell og kaotisk at det skapte rom for Ficos comeback. I mai ble det oppnevnt et forretningsministerium.

Fico har allerede fått massiv støtte fra Ungarns regjering, samtidig som han selv lover å styrke grensekontroller mot migranter som passerer gjennom landet.

PS er et liberalt med hensyn til grønn politikk, LHBT-rettigheter, dypere europeisk integrasjon og menneskerettigheter. Partileder Michal Simecka sa søndag at han fortsatt ser et alternativ for å danne en regjerende koalisjon.

Hlas-SD ledes av Ficos tidligere nestleder i Smer-SD, Peter Pellegrini, som skilte lag med Fico etter at Smer tapte forrige valg i 2020. Deres mulige gjenforening ville øke Ficos sjanser til å danne en regjering.

Blant de mindre partiene finner man tre stykker som støtter våpenhjelp til Ukraina, samt det helt åpenlyst prorussiske nasjonalistpartiet SNS. Sistnevnte har et håp om å slutte seg til Fico og Smer-SD, mens de tre andre kan gå til PS og Hlas-SD.

Fico er slovakisk politikks sterke mann, og var statsminister fra 2006 til 2010 og igjen fra 2012 til 2018. I 2018 gikk han av etter store demonstrasjoner i kjølvannet av avsløringer om omfattende korrupsjon høyt oppe i regjeringsapparatet i forbindelse med Kuciak-drapet.

Flere nyheter: