Menu
Deler av Dokka camping er helt oversvømt av vann etter at Dokkaelva har gått over sine bredder. En professor i vassdragsteknikk sier at ikke alt på Østlandet bør bygges opp igjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Professor om Hans: – Ikke alt vi bør bygge opp igjen

Flere steder på Østlandet er det enorme oversvømmelser som følge av ekstremværet Hans. Ikke alt bør bygges opp igjen, mener professor i vassdragsteknikk.

Av NTB | 10.08.2023 07:54:50

Ulykker og naturkatastrofer: Oddbjørn Bruland sier til TV 2 at flere områder på Østlandet ikke er dimensjonert for denne typen ekstremvær, med enorme nedbørsmengder og flom.

Bruland er professor i vassdragsteknikk ved NTNU.

– Det er ikke alle steder som nå opplever ødeleggelse, som bør bygges opp igjen. Vi må tenke klokt rundt hvor vi bygger og hvor vi sikrer. Det er ikke alltid vi tenker så smart, sier han.

Professor Tone Merete Muthanna, også hun ved NTNU, stemmer i.

– Det er mange bebygde strøk langs elver og vassdrag der man ikke hadde valgt å bygge i dag, gitt den kunnskapen vi har om klimaendringene vi står i, sier hun til TV 2.

Klimaendringene gjør nemlig at ekstremvær som tidligere var en 100-årshendelse kommer til å skje langt oftere, ifølge Muthanna.

(©NTB)

Flere nyheter: