Menu
Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin. Foto: AP / NTB

Prigozjin vil overlate Bakhmut-stillinger til Kadyrov

Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin ber Russland overlate stillingene Wagner har ved Bakhmut i Ukraina, til den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov.

Av NTB | 06.05.2023 15:34:21

Politikk: I et brev til forsvarsminister Sergej Sjojgu ber Prigozjin ham utstede en ordre innen 10. mai om å la de tsjetsjenske Akhmst-styrkene overta stillingene Wagner-gruppa holder ved Bakhmut.

Ifølge Wagner-gruppas pressetjeneste sier Kadyrov seg villig til å ta imot tilbudet fra Prigozjin, og hans styrker står klar til å rykke inn.

Kadyrov sa senere på Telegram at han er klar til å dra til Bakhmut, og at hans soldater bare venter på ordre.

Prigozjin har lenge klaget over at russiske myndigheter ikke gir ham nok ammunisjon til å fortsette kampen, og han har de siste dagene truet med å trekke sine soldater ut av Bakhmut.

I en serie rasende videoer fredag skjelte han ut Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov og ga dem ansvaret for at titusener av russiske soldater er drept eller såret.

Wagner-gruppa er blitt anklaget for alvorlige brudd på menneskerettighetene og krigens rett, med tortur og henrettelse av krigsfanger. Men Kadyrovs tsjetsjenske styrker har vist seg om mulig enda mer brutale.

Wagner-gruppa har ledet an i en mange måneder lang offensiv mot ukrainske Bakhmut, men har ennå ikke lyktes i å få full kontroll over byen der ukrainske styrker fortsatt har et fotfeste i noen bydeler.

Situasjonen rundt Bakhmut viser økende interne stridigheter innenfor den russiske militære ledelsen, godt over ett år etter den russiske invasjonen av Ukraina.

(©NTB)