Menu
For første gang siden han avbrøt opprøret og marsjen mot Moskva, har Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin lagt ut en video der han snakker til Wagner-soldatene. Han ber dem samle krefter til «en ny reise til Afrika» og sier de foreløpig ikke skal tilbake til Ukraina. Dette bildet er fra en video han publiserte fra den sørrussiske byen Rostov-na-Donu, som Wagner-gruppen okkuperte under opprøret. Arkivfoto: Prigozjins pressetjeneste / AP / NTB

Prigozjin ber Wagner-soldater forberede seg på Afrika i stedet for Ukraina

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin sier leiesoldatstyrken hans ikke lenger skal delta i kampene i Ukraina, men ber dem samle krefter til oppdrag i Afrika.

Av NTB | 19.07.2023 18:22:55

Krig og konflikter: Budskapet kommer i en video der Prigozjin ønsker leiesoldatene velkommen til Belarus. Både han og de soldatene som ville fortsette å følge ham, ble tilbudt amnesti etter opprøret for en snau måned siden. Betingelsen var at de gikk i eksil i Belarus, Russlands naboland og nærmeste allierte.

Velkomstvideoen er det første videoopptaket av Prigozjin siden han og Wagner-soldatene avbrøt marsjen mot Moskva.

– Velkommen karer … Velkommen til belarusisk jord, sier Prigozjin i videoen, som er delt på meldingstjenesten Telegram.

– Vi kjempet med ære. Dere har gjort mye for Russland. Det som skjer ved fronten, er en skam og noe vi ikke behøver å bli involvert i, sier leiesoldatlederen. Det er ikke verifisert når videoen ble tatt opp.

I videoen mottar han et svart Wagner-flagg med styrkens motto «Blod, ære, moderland, mot».

President Aleksandr Lukasjenko i Belarus sa nylig at Wagner trener opp soldater på et militært område sørøst for hovedstaden Minsk.

I videoen gir Prigozjin soldatene beskjed om å oppføre seg pent mot lokalbefolkningen. Han gir dem ordre om å lære opp Belarus’ hær og samle krefter for «en ny reise til Afrika».

– Og kanskje vil vi vende tilbake til den militære spesialoperasjonen på et tidspunkt. Når vi er sikre på at vi ikke vil bli tvunget til å skjemme oss ut, sier Wagner-sjefen. Russiske myndigheter unngår ordet «krig» og omtaler invasjonen og krigen i Ukraina som en «militær spesialoperasjon».

(©NTB)

Flere nyheter: