Menu
Smer-SD og eksstatsminister Robert Fico har tatt en stor ledelse mens stemmene har blitt talt opp i Slovakia. Foto: Darko Bandic / AP / NTB

Populistparti med overtaket i valget i Slovakia

Populistpartiet Smer-SD leder med 23,7 prosent av stemmene i valget i Slovakia når stemmene fra 90 prosent av valgdistriktene er talt opp.

Av NTB | 01.10.2023 04:02:29

Politikk: Det provestlige partiet Progressivt Slovakia (PS), som ledet på to valgdagsmålinger, hadde samtidig 15,7 prosents oppslutning, mens HLAS hadde 15,4 prosent.

På en valgdagsmåling publisert etter at alle valglokaler var stengt lørdag kveld, hadde PS oppslutning på 23,5 prosent. Smer-SD, som lå best an på målingene før valget, var nest største parti med 21,0 prosent av stemmene.

Det liberale sentrumspartiet Progressivt Slovakia ledes av Michal Simecka, som under valgkampen lovte å holde stø kurs i utenrikspolitikken, det vil si å fortsette den sterke støtten til nabolandet Ukraina, blant annet å gi ukrainerne mer våpen og ammunisjon. Han lovte også å følge den liberale linje i politiske spørsmål om miljø og LHBTQ+-rettigheter.

Smer-SD ledes av eksstatsminister Robert Fico og har gått inn for en mer Moskva-vennlig politikk. Fico har avvist at han er Putin-vennlig og har sagt at han fortsatt vil støtte Ukraina dersom hans parti vinner, men at han vil stanse leveranser av våpen og ammunisjon til ukrainerne.

Men ingen av partiene er i nærheten av få flertall alene, og må belage seg på å gå i koalisjon med flere mindre partier.

Flere nyheter: