Menu
Tidligere utenriksminister Mike Pompeo hevder USA forhindret atomkrig mellom India og Pakistan i 2019. Foto: AP / NTB

Pompeo hevder USA forhindret atomkrig i 2019

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo hevder i en ny bok at India og Pakistan sto på randen av atomkrig i 2019, men at USA forhindret det.

Av NTB | 24.01.2023 21:35:15

Politikk: – Jeg tror ikke at verden riktig er klar over hvordan rivaliseringen mellom India og Pakistan holdt på å ende med atomkrig i februar 2019, skriver Pompeo i sin nye selvbiografi «Never Give an Inch».

Pompeo, som tidligere ledet den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, var på dette tidspunktet utenriksminister under daværende president Donald Trump.

India gjennomførte i februar 2019 flyangrep mot mål i Pakistan og anklaget landet for å huse den militante gruppen som kort tid før hadde drept 41 pakistanske soldater i et selvmordsangrep i Kashmir.

Pompeo var i Vietnams hovedstad Hanoi da det skjedde, sammen med Trump som møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un der.

I boken skriver han at han ble vekket av en høytstående indisk tjenestemann.

– Han trodde at Pakistan var i ferd med å klargjøre atomvåpen for å angripe India. Jeg ba ham om ikke å gjøre noe og om å gi oss et minutt for å finne ut av ting, skriver Pompeo i boken.

Amerikanske diplomater overbeviste deretter både India og Pakistan om atomvåpen ikke var i ferd med å bli klargjort.

– Ingen andre land kunne ha gjort det som vi gjorde den natten for å hindre et forferdelig utfall, skriver han.

Både India og Pakistan testet atomvåpen i 1998 og USAs daværende president Bill Clinton konstaterte i den anledning at den omstridte Kashmir-regionen var verdens farligste sted.

(©NTB)

Flere nyheter: