Menu
Over 50 personer ble skadd i sammenstøt mellom tilhengere av regimet i Eritrea og regimekritikere i Stockholm torsdag ettermiddag. Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB

Politiet tar høyde for nye opptøyer i Sverige

Politiet har inndratt tillatelsen til motdemonstrasjonen ved den eritreiske festivalen i Stockholm fredag, men tar likevel høyde for nye opptøyer.

Av NTB | 04.08.2023 16:03:27

Medisin og helse: Ifølge svensk politi er flere busser med motdemonstranter på vei fra Nederland.

Over 50 personer ble torsdag skadd da opptøyer brøt ut på en regimelojal eritreisk festival i Stockholm. Flere hundre ble anholdt av politiet.

– Det som skjedde i går, er ikke på noen måte greit, sier talsperson Daniel Wikdahl i politiet.

Festivalen får imidlertid lov til å fortsette som planlagt.

– Per nå har vi ikke funnet ut at festivalen har brutt noen av vilkårene, sier Wikdahl.

Festivalen arrangeres årlig av personer som støtter det eritreiske regimet, og da en gruppe regimekritiske demonstranter kom til festivalområdet, ble det bråk. Fredag formiddag var 14 personer fortsatt innlagt på sykehus.

Kjetil Tronvoll, professor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole, sier at slike festivaler i økende grad har blitt en slagmark for regimekritikere.

– Det er en av verdens mest totalitære regimer vi snakker om, på linje med Nord-Korea. Det finnes ikke ytringsfrihet, organisasjonsfrihet eller pressefrihet, sier han.

Lignende opptøyer har funnet sted ved flere tilsvarende arrangementer. I juli ble for eksempel 26 politibetjenter hardt skadd og over hundre personer pågrepet i en festival nord for Frankfurt i Tyskland.

– Så lenge situasjonen i Eritrea ikke forandres, kommer protestene bare til å fortsette og trolig øke, sier Tronvoll.

(©NTB)

Flere nyheter: