Menu
Politidirektør Benedicte Bjørnland, her under framleggingen av politiets trusselvurdering, mener videoen er «skakende i sitt innhold». Foto: Hanna Johre / NTB

Politidirektøren mener voldsvideo kan svekke tilliten

– Skakende, sier politidirektør Benedicte Bjørnland om videoen som skal vise vold fra politiet mot en mann i 20-årene på Kongsberg.

Av NTB | 28.04.2023 18:24:07

Kriminalitet og rettsvesen: – Sånn som denne videoen fremstår, er den jo egnet til å skade tilliten til politiet. Den er jo skakende i sitt innhold, sier politidirektøren til NRK.

Hun understreker overfor kanalen at hun ikke kjenner innholdet i etterforskningen til Spesialenheten for politisaker utover det som kommer fram i videoen, samtidig som hun gjentar ordet skakende i sin beskrivelse av den.

– Vi har generelt sett høy tillit, men en sånn sak som dette, er egnet til å rive ned tilliten til politiet, sier Bjørnland.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ikke kommentere den aktuelle saken fordi den behandles av Spesialenheten for politisaker.

– Helt generelt vil jeg si at unødvendig maktbruk fra politiets side er uakseptabelt, sier justisministeren til Dagbladet, som var det første mediet til å omtale saken.

Hun understreker at påtalemyndigheten og domstolene er uavhengige, og at hun som justis- og beredskapsminister ikke kan trekke egne konklusjoner.

– Jeg er oppnevnt som forsvarer i saken og har bedt om å få dokumentene oversendt. Inntil jeg har mottatt og sett på dem, avventer jeg å mene så mye om saken, sier Elden.

Politimannens tidligere forsvarer har ifølge Drammens Tidende trukket seg etter å ha mottatt grove trusler.

– Politiet er eneste etat som har anledning til å bruke makt mot borgerne i fredstid. Maktanvendelse er altså en del av politiets lovlige tjenesteutførelse, sier Spesialenhetens leder Terje Nybøe.

Han understreker samtidig at politioppdrag kan være dårlig løst, uten at det er straffbart.

– Høyesterett har flere ganger påpekt at politifolk må ha rom for å gjøre feil i krevende operative situasjoner, når avgjørelser skal treffes i løpet av sekunder, sier Nybøe.

Til NRK opplyser Spesialenheten-lederen at det vil komme en avgjørelse i saken om politimannen som skal ha slettet mobilvideoen, ganske snarlig.

En politimann er tiltalt for å ha utøvd vold mot en mann på Kongsberg i fjor. En annen polititjenesteperson skal ha slettet videoopptak av hendelsen.

John Christian Elden er oppnevnt som ny forsvarer for politimannen som er tiltalt i saken, melder TV 2.

Ifølge VG behandlet Spesialenheten i fjor 974 anmeldelser mot politifolk. I 29 av tilfeller ble reaksjonen påtaleunnlatelse, forelegg eller tiltale.

Flere nyheter: