Menu
Polens president Andrzej Duda på talerstolen i FN tirsdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

Polens president: Statsministerens Ukraina-uttalelse er feiltolket

Den polske statsministeren Mateusz Morawieckis uttalelse om at landet ikke vil gi nye våpenleveranser til Ukraina, er feiltolket, ifølge Polen president.

Av NTB | 21.09.2023 22:32:20

Politikk: I et TV-intervju onsdag hevdet Morawiecki at Polen ikke lenger vil sende våpen til ukrainerne.

Torsdag kveld sier president Andrzej Duda at uttalelsen er blitt mistolket.

– Morawieckis ord ble tolket i verst mulig mening. Slik jeg ser det, mente statsministeren at vi ikke vil overføre noen av de nye våpnene vi for tiden kjøper for å modernisere den polske hæren, til Ukraina, sier Duda.

Etter invasjonen har Polen vært en av Ukrainas mest trofaste støttespillere. Ukraina har fått både stridsvogner, eldre jagerfly og andre typer våpen fra Polen, som har tatt imot om lag én million ukrainske flyktninger.

Men den siste tiden har landene kranglet om korn.

Ukraina, en av verdens største korneksportører, kan i liten grad frakte korn over Svartehavet som følge av krigen. Mer korn sendes via østeuropeiske land, og en del er også blitt solgt her.

Polen, Ungarn og Slovakia mener det ukrainske kornet har presset ned prisene og skapt problemer for lokale bønder. EU innførte forbud mot salg av ukrainsk korn i flere østeuropeiske land, men dette ble nylig opphevet.

I Polen er det snart valg, og regjeringspartiet PiS har høy oppslutning i jordbruksområder. Regjeringen ønsker å beskytte bøndene, og ordbruken i kornstriden med Ukraina har til tider vært hard.

Tidligere denne uken sammenlignet Duda Ukraina med en mann som er i ferd med å drukne.

– En druknende person er ekstremt farlig fordi han kan trekke deg ned i dypet. Han kan rett og slett drukne redningsmannen, sa den polske presidenten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevdet på sin side i FNs hovedforsamling at enkelte land bare later som de viser solidaritet med Ukraina.

Polen startet en storstilt opprustning av forsvaret etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor. Polakkene er i ferd med å kjøpe inn et stort antall kampfly, stridsvogner, helikoptre, artillerivogner og andre våpen. Blir innkjøpene gjennomført etter planen, vil det polske forsvaret bli blant Europas største.

Verken Polen, Ungarn eller Slovakia ville godta opphevingen av importforbundet – noe som forverret landenes forhold til Ukraina.