Menu
Polens statsminister Mateusz Morawiecki. Arkivfoto: Lisi Niesner / Pool via AP / NTB

Polen vil søke om tysk tillatelse til å levere Leopard-stridsvogner til Ukraina

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier at Polen formelt vil be Tyskland om lov til å levere Leopard-stridsvogner til Ukraina.

Av NTB | 23.01.2023 12:15:12

Økonomi og næringsliv: Samtidig understreker han at en slik tillatelse ikke er avgjørende for landets leveranse av stridsvogner til Ukraina. I stedet vektlegger han at Polen vil bygge en koalisjon sammen med flere andre land som skal stå for forsendelsen.

– Vi vil be om en slik godkjenning, men dette er ikke det viktigste, sa Morawiecki da han mandag besøkte Poznan vest i Polen.

Den tyskproduserte stridsvognen Leopard 2 kan brukes mer offensivt enn det militære utstyret Ukraina så langt har fått fra vestlige land. Foreløpig har Tyskland derfor både sagt nei til å sende slike stridsvogner direkte til Ukraina og til å gi andre land tillatelse til å gjøre det.

På spørsmål om Baerbock uttalelse sier Morawiecki at ordene hennes gir et «glimt av håp», og at Tyskland muligens vil kunne delta i koalisjonen.

– Vi utøver et konstant press mot regjeringen i Berlin for å gjøre Leopard-stridsvognene tilgjengelige, sa Morawiecki.

Den ukrainske regjeringen mener at stridsvogner, og spesielt Leopard-modellen er helt vesentlig for å kunne overvinne russiske invasjonsstyrker.

Tyskland har blant annet som følge av sin aggressive rolle i annen verdenskrig vært nøye med å ikke levere våpen til land i krig. Men etter den russiske invasjonen i Ukraina i februar i fjor gjorde landet helomvending. Å levere tunge og mer offensive våpen sitter imidlertid langt inne.

Søndag uttalte imidlertid Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock at Tyskland ikke vil stå i veien for en forsendelse fra Polen, samtidig som hun viste til at Polen ikke formelt har bedt om dette ennå.

Han oppgir at Tyskland har over 350 aktive Leopard-stridsvogner og rundt 200 på lager.