Menu
Polens president Andrzej Dudas regjering vil ha folkeavstemning om blant annet EUs asylpolitikk. Arkivfoto: Petr David Josek / AP / NTB

Polen vil ha folkeavstemning om EUs asylpolitikk

Den polske regjeringen vil holde folkeavstemning om EUs innvandringspolitikk og tre andre temaer.

Av NTB | 17.08.2023 16:04:24

Politikk: Et flertall i nasjonalforsamlingen på 233 av 452 folkevalgte stemte torsdag ja til regjeringens forslag om folkeavstemning.

Videre skal nasjonalforsamlingen formulere et vedtak, som et flertall må godkjenne før det blir folkeavstemning. Det er ventet at skjer torsdag ettermiddag.

Regjeringen ønsker folkeavstemning om fire spørsmål, som skal holdes samme dag som valget av ny nasjonalforsamling i oktober.

De fire spørsmålene angår EUs asylpolitikk og hvorvidt det burde være obligatorisk for EU-land å ta inn en kvote med flyktninger, privatisering av statlige virksomheter, heving av pensjonsalderen og grensen til Belarus.

Utfallet av folkeavstemningen har ingen betydning for beslutningsprosessen i EU.

Bakgrunnen er blant annet en reform av asylsystemet som EUs innenriksministre tidligere i sommer stemte for. De ble blant annet enige om at det å ta inn flyktninger ikke lenger skal være frivillig, men obligatorisk. Land som ikke vil ta inn flyktninger, må bidra økonomisk. Polen stemte imot.

I en debatt i nasjonalforsamlingen anklaget deler av opposisjonen det polske regjeringspartiet PiS for forsøk på å manipulere høstens valg ved å bruke statlige ressurser i valgkampen.

(©NTB)

Flere nyheter: