Menu
Striden mellom Polen og Ukraina er knyttet til eksport av ukrainsk korn. Her et bilde fra innhøsting i den ukrainske landsbyen Zghurivka. Illustrasjonsfoto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Polen utelukker ikke flere våpen til Ukraina senere

Polens visestatsminister forsikrer om at landet ikke har byttet side i Ukraina-konflikten, på tross av våpenstopp som følge av kornkonflikten.

Av NTB | 21.09.2023 09:32:33

Økonomi og næringsliv: Polen kommer ikke til å gå for nye våpenleveranser til Ukraina, sa landets statsminister Mateusz Morawiecki i et intervju med Polsat News sent onsdag.

Torsdag formiddag presiserer en talsmann for myndighetene at de kommer til å fullføre leveranser av ammunisjon og våpen de allerede har avtalt med Ukraina, ifølge nyhetsbyrået PAP. Visestatsminister Jacek Sasin uttalte til radiostasjonen Plus på morgenkvisten at konflikten ikke innebærer at de har skiftet side i krigen.

Flere leveranseavtaler blir det imidlertid ikke med det første.

– Per nå er det slik som statsministeren sier. Så får vi se hva som skjer i framtida, svarer Sasin på spørsmål om mulige framtidige våpenleveranser.

Begrunnelsen statsministeren ga onsdag, er Polens behov for å «væpne seg med mer moderne våpen». Striden mellom Polen og Ukraina er knyttet til eksport av ukrainsk korn.

I intervjuet understreket statsministeren at Polen vil hjelpe Ukraina til seier over «de russiske barbarene», men ikke kan være med på noe som destabiliserer det polske markedet for korn. Han legger skylda på ukrainske oligarker – og beklaget at situasjonen har blitt slik.