Menu
Sør-Sudans president Salva Kiir (med stokk) tok imot pave Frans på flyplassen i Juba fredag. Foto: AP / NTB

Paven ber Sør-Sudans ledere om en ny start for fred

Prosessen for fred og forsoning i Sør-Sudan trenger en ny start, lyder oppfordringen fra pave Frans til lederne i det afrikanske landet.

Av NTB | 03.02.2023 17:57:49

Krig og konflikter: På et besøk i hovedstaden Juba ba den katolske kirkens overhode om at lederne i Sør-Sudan vender ryggen til volden og korrupsjonen som har hindret verdens yngste land i å oppleve fred og fremgang.

– Få slutt på blodsutgytelsen, på konfliktene, volden og de gjensidige beskyldningene om hvem som har ansvaret for dette, sa pave Frans i en tale til myndigheter, diplomater og representanter for sivilsamfunnet.

– Jeg ber dere av hele mitt hjerte om akseptere fire enkle ord, ikke mine, men Kristi ord: «Få slutt på dette!»

Den 86 år gamle kirkelederen ba om bedre fordeling av rikdommene og at flere får nyte godt av landets ressurser.

– Sør-Sudan har muligheten til å slå inn på en ny vei. La alle borgere legge hat, regionale og etniske motsetninger bak seg. Barna har rett til å vokse opp med skolebøker og leker i hendene, ikke våpen.

Sør-Sudan ble selvstendig i 2011 etter en flere tiår med borgerkrig mot det som i dag er nabolandet Sudan. Den tidligere opprørsgeriljaen SPLM/A dannet regjering, ledet av Kiir, og han styrer fortsatt.

Sør-Sudan herjes fortsatt av konflikt, både mellom de to største folkegruppene dinka og nuer, mellom nomader og fastboende som kjemper om knappe ressurser, og mellom andre grupper.

Senest torsdag ble minst 20 mennesker drept da en gruppe nomader angrep fastboende landsbyboere som hevn for et tidligere angrep, opplyste landets informasjonsminister fredag.

FN advarte senest i november om at 9,4 millioner mennesker i Sør-Sudan, av en befolkning på 12,4 millioner, er avhengige av humanitær hjelp utenfra i år. Dette er en halv million flere enn i fjor.

Paven ventes under besøket nok en gang å mane til fred og forsoning i det overveiende kristne landet, der også den anglikanske kirkens overhode, erkebiskop Justin Welby av Canterbury, er til stede under pavebesøket.

Blant tilhørerne var Sør-Sudans president Salva Kiir, som tidligere på dagen tok imot paven på flyplassen. Der hadde også flere tusen møtt fram for å hylle kirkelederen. Mange hadde også tatt oppstilling langs veien fra flyplassen og inn til sentrum av Juba, blant dem både kristne og muslimer, noen iført T-skjorter med portrett av paven på.

Demokratiske valg skulle ha vært holdt i 2015, men har siden blitt utsatt gang på gang. Håpet er at det vil skje i år.

FNs menneskerettskommisjon for Sør-Sudan slo i fjor fast at alle parter i krigen bruker massevoldtekt som våpen. Det er også utstrakt bruk av barnesoldater.

(©NTB)

Flere nyheter: