Menu
Pave Frans holder en tale under avslutningen av en konferanse for biskoper fra flere land rundt Middelhavet i Marseille i Frankrike lørdag. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

Pave Frans: Europa må slutte å behandle flyktninger som inntrengere

Pave Frans ber europeiske land om å ønske flyktninger velkommen i stedet for å se på dem som inntrengere.

Av NTB | 23.09.2023 13:22:21

Politikk: – De som risikerer livet på havet, invaderer ikke Europa. De leter etter trygghet og en varm velkomst, sa paven i en tale i den franske havnebyen Marseille lørdag.

Pave Frans er i Frankrike, der han skal møte president Emmanuel Macron og holde en stor messe på velodromen i Marseille.

Under talen takket han hjelpeorganisasjoner som redder migranter i fare på havet, og fordømte samtidig krefter som prøver å motvirke dette, og kalte dem «hatgrupper».

Debatten om migranter og flyktninger har igjen skutt fart i Europa.

Bare i forrige uke kom det nærmere 10.000 migranter til den lille italienske øya Lampedusa. Mandag la Italias regjering fram flere nye harde tiltak som skal skremme migranter fra å ta seg til landet.

Flere politikere i Frankrike har vært langt ifra positiv til paven besøk. Fra venstresiden har Macrons beslutning om å delta på lørdagens messe blitt kritisert for å være et brudd på statlig sekularisme.

Samtidig har høyresiden angrepet pave Frans for å blande seg inn i landets indre affærer.

– Personer som står i fare for å drukne når de blir forlatt på havet, må reddes, sa pave Frans i sin 35-minutter lange tale, som fikk stående applaus fra de om lag 60.000 fremmøtte.

Pave Frans uttalelser ble møtt med jubel av tilskuerne i Marseille, men trolig mer lunkent av Frankrikes president Emmanuel Macron og innenriksminister Gérald Darmanin, som både var til stede og planlegger tøffere tiltak for å kontrollere innvandringen til landet.

(©NTB)

Flere nyheter: