Menu
Statsadvokat Irlin Irgens har lagt ned påstand om frifinnelse i lagmannsretten mot en voldtektstiltalt journalist. Foto: le Berg-Rusten / NTB

Påtalemyndigheten ber om frifinnelse av voldtektstiltalt journalist

Påtalemyndigheten ber om at en journalist som i tingretten ble dømt for voldtekt av en kollega, skal frifinnes i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Av NTB | 26.05.2023 16:09:19

Økonomi og næringsliv: – Slik saken står i lagmannsretten og etter en grundig vurdering av bevisene, må vi nedlegge påstander om frifinnelse, sa statsadvokat Irlin Irgens i sin prosedyre fredag, skriver Medier24.

I tingretten ble journalisten dømt til fire års fengsel. Mannen ble også dømt til å betale 223.000 kroner i oppreisning. Han erkjente ikke straffskyld da saken var oppe for Oslo tingrett.

Irgens sier at det har vært en krevende bevisvurdering i saken.

– Det er bare tiltalte og fornærmede som er til stede på soverommet, og vi har påliteligheten av forklaringene fra de to andre som kan belyse noe av det som skjer rundt før og etter. Vi har også hørt om ruspåvirkning som har vært stort for flere enn fornærmede, sier statsadvokaten.

– Etter en grundig vurdering av det samlede bevisbildet så mener jeg at vi ikke når opp til det strenge beviskravet som kreves i straffesaker. Saken oppfatter jeg stiller seg litt annerledes enn i tingretten. Det er gjort etterforskningsskritt, og når man ser alt samlet så er det en litt annen sak, sier hun.

Den tiltaltes forsvarer ba i forkant av behandlingen i lagmannsretten om nye etterforskningsskritt. Irgens sier at det ikke var avgjørende, men at det har vært «en viktig bit av det».

Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen, sier til VG at hun er svært overrasket. Hun forventet at påstanden fra aktoratet skulle være tilnærmet lik den aktoratet la ned i tingretten.

– Der var det en enstemmig fellende dom. Da syns jeg det er meget spesielt at aktor har lagt ned påstand om frifinnelse, sier hun.

Flere nyheter: