Menu
Den colombianske hæren og geriljagruppa ELN vil torsdag slutte å angripe hverandre, i påvente av at en våpenhvile skal tre i kraft i august. Deretter er det duket for nye fredssamtaler, der Norge er garantistland. Forhandlingene mellom partene ble gjenopptatt kort tid etter at Gustavo Petro (bildet) ble Colombias president. Foto: Ivan Valencia / AP / NTB

Partene i Colombia sier de vil stanse angrep denne uka

Colombianske regjeringsstyrker og den venstreorienterte ELN-geriljaen vil stanse angrepene torsdag i påvente av en våpenhvile som skal tre i kraft i august.

Av NTB | 05.07.2023 04:32:55

Krig og konflikter: ELN kom med sin kunngjøring tirsdag, og forsvarsminister Ivan Velasquez fortalte samme dag journalister at regjeringen torsdag vil utstede et dekret som beordrer hæren til å stanse angrep. Regjeringsstyrker drepte seks ELN-soldater øst i landet forrige uke.

Våpenhvilen partene er enige om, skal tre i kraft 3. august. Den er på seks måneder, og om den holder, vil det være den lengste ELN har gått med på noen gang. Fredssamtalene, som Norge er såkalt garantistland for, skal etter planen gjenopptas i Venezuela 14. august.

Regjeringen i Colombia og ELN har lenge forhandlet om en fredsavtale, men forhandlingene brøt sammen da geriljaen i 2019 utløste en bilbombe som tok livet av 21 mennesker ved en politiskole i Bogotá.

Colombias daværende president Iván Duque utstedte da arrestordre på ELN-lederne som befant seg på Cuba og krevde at ledelsen i Havanna utleverte dem. Cuba nektet dette og framholdt sin status som nøytral i konflikten.

Forhandlingene ble gjenopptatt kort tid etter at Gustavo Petro sist høst overtok som Colombias første venstreorienterte president.

(©NTB)

Flere nyheter: