Menu
Lederen i nasjonalforsamlingen i Canada, Anthony Rota, kom med en full unnskyldning i helgen etter at det viste seg at han hadde rost en ukrainsk veteran som kjempet for nazistene under andre verdenskrig. Foto: Sean Kilpatrick / AP / NTB

Parlamentsleder i Canada trekker seg etter nazi-skandale

Lederen i nasjonalforsamlingen i Canada, Anthony Rota, trekker seg etter å ha rost en ukrainsk veteran som skal ha kjempet for nazistene under andre verdenskrig.

Av NTB | 26.09.2023 20:32:22

Politikk: Rota kunngjorde at han trekker seg under en sesjon i parlamentet tirsdag.

Hendelsen som har skapt kontroverser i Canada, skjedde i forbindelse med president Volodymyr Zelenskyjs besøk i parlamentet i Ottawa fredag forrige uke. Rota roste i anledning besøket den 98 år gamle ukrainske immigranten Yaroslav Hunka. Det var Rota selv som hadde invitert 98-åringen.

Rota omtalte Hunka som en ukrainsk-canadisk veteran som under den andre verdenskrig kjempet for ukrainsk uavhengighet fra Russland. Hunka ble betegnet som en ukrainsk og canadisk helt.

Dokumentasjonssenteret Venner av Simon Wiesenthal kalte uttalelsen sjokkerende og dypt urovekkende. Senteret sa at det er vel dokumentert at Hunka tjenestegjorde i 14. våpengrenaderdivisjon, en nazienhet som sto bak krigsforbrytelser under andre verdenskrig.

Rota beklaget i ettertid uttalelsene.

Statsminister Justin Trudeaus kontor avviste å ha hatt noe med arrangementet i parlamentet å gjøre og sa at de ikke visste hva som skulle skje i salen.

(©NTB)

Flere nyheter: