Menu
Migranter ventet utenfor grenseoverganger på at Title 42 skulle løpe ut. Foto: Christian Chávez / AP / NTB

Pandemirelatert asylregel har løpt ut i USA – det ventes stort trykk ved grensa mot Mexico

Asylregelen Title 42, som i tre år har latt amerikanske myndigheter sende hundretusenvis av migranter rett tilbake til Mexico, har løpt ut. Det ventes stort press ved grensa.

Av NTB | 12.05.2023 06:14:12

Medisin og helse: De siste dagene har så mange som 28.000 migranter vært i det amerikanske grensepolitiets varetekt. Det er langt over kapasiteten og trolig en rekord, opplyser to tjenestepersoner til Reuters.

Title 42 har tillatt USA å sende asylsøkere rett tilbake over grensa uten å behandle søknaden. Den løp ut ved midnatt. Det tilsvarer klokka 6 fredag norsk tid.

Opprinnelig ble den innført av president Donald Trump i 2020, da angivelig for å hindre at folk med koronasmitte tok seg inn i USA. Amerikanske myndigheter har siden returnert hundretusenvis av migranter til Mexico.

Biden-administrasjonen har innført nye, strenge regler for å erstatte ordningen. Asylsøkere og andre migranter må søke om innreise utenfor USA. De må også ha en sponsor som allerede er i USA og gjennomgå bakgrunnssjekk. Straffen for ulovlig innvandring er økt til fem års utestengelse.

– Ikke tro på menneskesmuglernes løgner: Grensa er ikke åpen, tvitrer innenriksminister Alejandro Mayorkas.

De begjærer et allerede igangsatt søksmål mot lignende restriksjoner som ble innført av Trump, gjenåpnet, og ønsker å oppdatere saken for å også klage inn Biden-administrasjonens nye regler.

Gruppa hevder at de nye reglene «drastisk innskrenker muligheten for asyl i USA», og at de ligner politikk fra Trump-administrasjonen som ble blokkert i domstolene.

Denne uka har mer enn 10.000 mennesker daglig tatt seg inn i USA på ulovlig vis, ifølge grensepolitiet. Mange som har møtt opp ved grensa, har sagt at de var usikre på om det ville være best å krysse grensa før eller etter Title 42 løp ut.

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) har saksøkt Biden-administrasjonen i et forsøk på å stanset de nye reglene.

(©NTB)

Flere nyheter: