Menu
Palestinere i Gaza by feirer kunngjøringen av en våpenhvile etter fem dager med israelske flyangrep mot Gazastripen og rakettangrep fra Islamsk hellig krig mot Israel. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

Palestinere og Israel inngikk våpenhvile på dag 5

En våpenhvile er trådt i kraft mellom Israel og Islamsk hellig krig (Jihad) på Gazastripen. Det kan bety slutten på de verste Gaza-angrepene hittil i år.

Av NTB | 13.05.2023 22:54:13

Kriminalitet og rettsvesen: På Gazastripen er minst 33 palestinere drept siden den israelske offensiven startet tirsdag. Rundt halvparten av dem er sivile, hvorav seks barn, ifølge palestinske helsemyndigheter. Nesten 150 er såret på fem dager med luftangrep i det som er de verste Gaza-angrepene siden august i fjor.

På den andre siden er to personer drept av rakettild – en 80 år gammel israelsk kvinne og en palestiner fra Gaza som hadde arbeidstillatelse i Israel.

Egypt meklet fram våpenhvilen, som trådte i kraft like etter klokka 21 norsk tid lørdag. Både i minuttene før og etter var det intens palestinsk rakettild og israelske flyangrep før roen senket seg.

Våpenhvilen brakte lettelse til Gazastripens over 2 millioner innbyggere og de hundretusenvis av israelerne som de siste fem dagene har søkt til bomberommene. Men våpenhvileavtalen gjør ingenting for å løse de underliggende uenighetene som har ført til en lang rekke fullskala konflikter mellom Israel og militante palestinere.

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu bekrefter våpenhvilen og takker Egypt, ifølge en uttalelse fra hans kontor.

Samtidig understreker Netanyahu at «stillhet vil bli besvart med stillhet. Og hvis Israel angripes eller provoseres, vil det gjøre det som er nødvendig for å forsvare seg».

Et av kravene til den palestinske gruppen har vært at Israel lover å ikke likvidere flere av gruppas ledere. Ifølge Islamsk hellig krigs talsmann Tareq Selmi har Israel nå gått med på dette kravet.

– Enhver dumskap eller likvidering fra okkupasjonsmakten vil bli besvart, og den sionistiske fienden bærer ansvaret, sier Selmi.

To av dem skal ha blitt skutt i hodet da israelske soldater stormet den tett befolkede flyktningleiren Balata i Nablus nord på Vestbredden lørdag.

Det palestinske helsedepartementet har identifisert ofrene i som Said Mesha (32) og Adnan Araj (19). En kvinne i 50-årene ble truffet av flere skudd, men overlevde.

Den israelske hæren forteller at de to palestinerne ble drept da israelske styrker åpnet ild mot en gruppe væpnede menn som skjøt mot dem.

Ifølge den israelske avisa Haaretz er verken de drepte eller sårede blant dem israelerne kom for å ta til fange.

I Jenin nord for Nablus ble en annen palestiner skutt og drept av israelske soldater lørdag. Ifølge soldatene løp han mot dem mens han viftet med en kniv.

Lørdag ble en palestiner drept av rakettsplinter fra en palestinsk rakett skutt opp fra Gazastripen, ifølge israelsk helsepersonell. Mannen fra Gaza arbeidet i et jordbrukssamfunn i Negev-ørkenen.

Hamas vant det siste valget i de palestinske områdene i 2006 og har styrt på Gazastripen siden. De har fulgt de siste dagers kamphandlinger fra sidelinjen, men har ikke forsøkt å hindre Islamsk hellig krig i å avfyre raketter mot Israel.

Konflikten denne gangen blusset opp da Jihad-lederen Khader Adnan tidligere i måneden døde i israelsk fangenskap etter en nesten tre måneder lang sultestreik.

Dødsfallet utløste store protester både på Gazastripen og Vestbredden, og Islamsk hellig krig sverget hevn. Flere titall raketter og granater ble avfyrt fra Gazastripen, men ingen av dem skal ha forårsaket skade.

Tirsdag angrep Israel flere mål på Gazastripen og drepte 13 palestinere, blant dem tre av lederne i Islamsk hellig krig. Angrepet kostet også fire kvinner og fire barn livet.

– Denne avtalen er blitt nådd takket være den vedvarende egyptiske innsatsen. Vi setter pris på den innsatsen, sa Mohamad al-Hindi, en av lederne i Islamsk hellig krig (Jihad) tidligere lørdag til TV-kanalen Al Kahera Wal Nas.

Egypt fungerer jevnlig som mekler mellom Israel og militante palestinske grupper på Gazastripen.

På den okkuperte Vestbredden krevde den israelsk-palestinske konflikten minst tre liv lørdag.

Soldatene i Balata hadde rykket inn i en leilighet der det befant seg palestinere som angivelig planla angrep. Sprengstoff og våpen ble beslaglagt under razziaen, ifølge hæren.

På Gazastripen har militante palestinske grupper ifølge den israelske hærledelsen avfyrt over 1200 raketter mot Israel de siste dagene, men hver fjerde skal ha falt ned på palestinsk side. 96 prosent av de øvrige er skutt ned av det israelske rakettforsvaret, heter det.

Israel hevder på sin side å ha angrepet over 250 mål knyttet til Islamsk hellig krig (Jihad), og den palestinske gruppen bekrefter at fem av deres medlemmer er drept. Mange av angrepene har vært rettet mot boligblokker.

Den siste konflikten mellom Israel og militante palestinere på Gazastripen er den mest omfattende siden august i fjor. Da ble 49 palestinere drept i israelske angrep i løpet av tre dager, 19 av dem ifølge FN barn.

(©NTB)

Flere nyheter: