Menu
Tusenvis av støttespillere av Pakistans tidligere statsminister Imran Khan er siktet for lovbrudd under demonstrasjoner i mai. Så langt er 33 av sakene overført til en militærdomstol. Foto: K.M. Chaudary / AP/ NTB

Pakistan avviser militær masserettssak for Khan-støttespillere

33 støttespillere til Pakistans tidligere statsminister får sin rettergang ved landets militærdomstol. Myndighetene avviser at antallet vil eskalere.

Av NTB | 26.05.2023 15:19:02

Kriminalitet og rettsvesen: Da rettsbehandlingen av de første sakene startet torsdag, var det kjent at 16 personer måtte møte hos den lukkede domstolen i kjølvannet av pågripelsen av Imran Khan 9. mai.

Tusenvis av personer er pågrepet og anklaget for ulike lovbrudd under protestene som fulgte. Fredag er det bekreftet at sivile domstoler har overført sakene til totalt 33 personer til den militære domstolen i Lahore.

– Dette er de som tok seg inn på veldig sensitive militære anlegg, uttalte Pakistans innenriksminister Rana Sanaullah på en pressekonferanse i Islamabad fredag.

Men ministeren antyder at tidligere statsminister Imran Khan selv må møte for en militærdomstol.

– Etter det jeg kan vurdere, og bevisene vi har, er denne mannen arkitekten bak alt dette rotet. Så ja, han havner i denne kategorien, uttalte Sanaullah.

Khan ble arrestert 9. mai for økonomiske misligheter, men bare to dager senere kom Pakistans høyesterett til at pågripelsen var ulovlig.

Da hadde Khans store tilhengerskare allerede demonstrert for lengst. Rasende folkemasser stormet militærforlegninger og stakk i brann huset til en framtredende general i Lahore. Khan er også siktet for brudd på terrorloven.

Han sa at bevisene også går på ødeleggelser eller tyveri av viktig utstyr og dataenheter. Men han forsikret at det ikke blir snakk om en bølge av rettssaker for de strengt lukkede militærdomstolene. Dette gjelder bare de som tok seg inn på lukket militært område, framholdt han.

Militære domstoler tar seg vanligvis kun av saker som gjelder trusler mot statens sikkerhet. De som dømmes her, har rett til å anke til høyere sivile domstoler, hevder innenriksministeren.

(©NTB)

Flere nyheter: