Menu
Frankrike er blant landene som skal bidra til en ordning for å produsere vaksiner i Afrika. Her møter Frankrikes president Emmanuel Macron AU-leder Moussa Faki Mahamat under et vaksinetoppmøte i Paris torsdag. Foto: Dylan Martinez / AP / NTB

Over en milliard dollar til vaksiner i Afrika

Verdensledere, helseorganisasjoner og legemiddelfirmaer skal bevilge 1,2 milliarder dollar til produksjon av vaksiner i Afrika.

Av NTB | 20.06.2024 17:33:05

Medisin og helse: – Tiltaket vil være et viktig skritt mot et ekte afrikansk vaksinemarked, sa Frankrikes president Emmanuel Macron på et vaksinetoppmøte i Paris torsdag.

Tre firedeler av finansieringen vil komme fra Europa, sa Macron på møtet, der også ledere fra Botswana, Rwanda, Senegal og Ghana deltok, i tillegg til helseorganisasjoner og legemiddelfirmaer.

Tyskland bidrar med 318 millioner dollar til ordningen, mens Frankrike og Storbritannia bidrar med henholdsvis 100 millioner dollar og 60 millioner dollar. Øvrige giverland er USA, Canada, Japan og Norge.

Målet er å styrke afrikanske lands kapasitet til å produsere sine egne vaksiner. Pengestøtten skal også gå til å etablere et afrikansk legemiddeltilsyn.

I dag importerer Afrika 99 prosent av vaksinene sine til en «enorm kostnad», sier leder Moussa Faki Mahamat i Den afrikanske union (AU).

– Ordningen kan være med på å fremme legemiddelindustrien i Afrika og styrke samarbeidet mellom medlemslandene, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: