Menu
Ødeleggelsene er enorme i byen Antakya sørøst i Tyrkia. Her ble en gutt og foreldrene hans funnet i live i ruinene lørdag – 296 timer etter det første jordskjelvet, ifølge lokale medier. Gutten døde samme dag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

Over 46.000 funnet døde i ruinene i Tyrkia og Syria

Dødstallet fra jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria passerte lørdag 46.000 da nesten 1.000 nye dødsfall ble bekreftet av tyrkiske myndigheter.

Av NTB | 18.02.2023 17:05:35

Politikk: Hittil er 40.642 bekreftet døde i Tyrkia, opplyste tyrkiske myndigheter lørdag ettermiddag.

Bare i Tyrkia er rundt 264.000 leiligheter i over 84.000 bygninger ødelagt. Men redningsmannskaper fortsatte lørdag å lete etter livstegn i ruinene.

Nordvest i Syria har myndighetene og FN rapportert om til sammen over 5.800 øde, men dette tallet har ikke endret seg på flere dager.

Situasjonen i det krigsherjede Syria er langt mindre oversiktlig enn i Tyrkia, og bekymringen er økende for jordskjelvofrene i Syria. Millioner av flyktninger bor her, og de humanitære behovene var store lenge før jordskjelvene inntraff 6. februar.

Lørdag prøvde redningsmannskaper fra Kirgisistan å redde en syrisk familie fra ruinene av et leilighetsbygg i sentrum av Antakya i Hatay-provinsen sør i Tyrkia.

En tolv år gammel gutt og foreldrene hans ble funnet i live – 296 timer etter det første jordskjelvet. Moren og faren overlevde, men gutten døde senere av dehydrering, opplyser redningsteamet. Tolvåringens eldre søster og en tvilling ble funnet døde i ruinene.

Blant de mange hundre som er funnet døde i Tyrkia bare det siste døgnet, var den 31 år gamle ghanesiske fotballstjernen Christian Atsu. Redningsarbeiderne fant den tidligere Premier League-spilleren død i ruinene av luksushøyblokken der han bodde i byen Antakya, opplyste hans manager til nyhetsbyrået DHA.

Verken i Syria eller Tyrkia har myndighetene oppgitt noe tall på savnede. Men mange er ikke gjort rede for, og dødstallene ventes å stige ytterligere.

Lørdag fortalte WFP-leder David Beasley at syriske og tyrkiske myndigheter samarbeider godt, men at leveransene møter på hindringer nordvest i Syria. Disse områdene kontrolleres av opprørere.

– Myndighetene nordvest i Syria gir oss ikke den tilgangen vi trenger, sier han å sidelinjen av sikkerhetskonferansen i München.

– Tiden er i ferd med å renne ut, og vi er i ferd med å gå tom for penger, advarer Beasley.

– Vår jordskjelvinnsats alene koster rundt 50 millioner dollar i måneden, så med mindre Europa ønsker en ny flyktningbølge, er vi nødt til å få den støtten vi trenger, tilføyer Beasley.

Flere tusen er skadd både i Tyrkia og Syria, og fortsatt ligger et ukjent antall mennesker under ruinene av sammenraste bygninger.

Lørdag var til sammen rundt 13.000 redningsmannskaper i gang med et siste forsøk på å finne overlevende i de hardt rammede provinsene Hatay og Kahramanmaraş, melder nyhetsbyrået DPA. Yunus Sezer i den tyrkiske krisemyndigheten AFAD sier at søk- og redningsinnsatsen vil bli avsluttet søndag.

Verdens matvareprogram (WFP) advarte i forrige uke om at lagrene deres var i ferd med å gå tomme nordvest i Syria og ba om at flere grenseoverganger til Tyrkia må åpnes.

(©NTB)

Flere nyheter: