Menu
Over 100 ble skadd i sammenstøt mellom politi og voldelige demonstranter utenfor Eritreas ambassade i Israel lørdag. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Over 100 skadd i sammenstøt ved Eritreas ambassade i Israel

Over 100 personer er skadd i sammenstøt mellom demonstrerende eritreiske asylsøkere og politi utenfor Eritreas ambassade i Tel Aviv.

Av NTB | 02.09.2023 17:54:27

Politikk: Demonstrantene protesterte mot et arrangement ved ambassaden. De brøt seg gjennom sperringene til politiet og kastet stein og batterier og brøt opp deler av gaten. Politi i fullt opprørsutstyr brukte blant annet hester til å forsøke å få kontroll på demonstrantene.

Det israelske helsevesenet sier at over 114 er behandlet for skader. Blant dem er rundt 30 politifolk.

Politiet sier de skjøt med skarp ammunisjon fordi de opplevde «en reell fare for eget liv».

Det har vært lignende protester en rekke steder i verden i forbindelse med at Eritrea, ett av verdens mest autoritære land, markerer 30-årsdagen for landets uavhengighet.

I Bergen var det opptøyer i forbindelse med en markering av frigjøringsjubileet, en markering som mange ser som en støtte til dagens regime.

Ifølge organisasjonen Assaf, som bistår flyktninger, bor det om lag 25.500 eritreiske asylsøkere i Israel. De sier de har flyktet fra fare og forfølgelse i et land flere omtaler som «Afrikas Nord-Korea».

President Isaias Afwerki har styrt Eritrea med jernhånd siden 1993, to år etter at landet klarte å løsrive seg fra Etiopia etter en frigjøringskrig som varte i 30 år. Det holdes ikke valg, det er ingen frie medier, og man trenger utreisevisum for å kunne forlate landet. Mange unge tvinges inn i hæren på ubestemt tid, ifølge FN og menneskerettsgrupper.

(©NTB)

Flere nyheter: