Harald Østberg Amundsen etter NM-seieren på 15 km fri teknikk på Gjøvik. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Østberg Amundsen seiret i norsk uttaksthriller: – Vanskelig å komme utenom meg nå

Langrennsekspressen Harald Østberg Amundsen (24) fulgte opp NM-seieren med verdenscupseier og seiler opp som brennhet kandidat til å få gå 15-kilometeren i VM.

Av NTB | 27.01.2023 16:15:09

Sport: Amundsen var best på 10 kilometer fri teknikk i langrennsverdenscupen i franske Les Rousses og viste at NM-seieren på 15-kilometeren i fri teknikk i NM på Gjøvik for åtte dager siden ikke var noe blaff.

Med unntak av den første passeringen etter 1,5 kilometer, var 24 år gamle Amundsen i tet gjennom hele løpet. Til slutt var han 11,9 sekunder foran Sjur Røthe på 2.-plass.

Da var det fullt fortjent at han tok karrierens aller første verdenscupseier. Amundsen har evnen til å være best når det gjelder. I Les Rousses gikk han fort og vant overlegent. Fredagens vinner har hatt kniven på strupen med tanke på VM i flere uker etter en brokete start på sesongen med covidsykdom før sesongstart.

Amundsen og Røthe var de to som disponerte løpene best og var de kjappeste på sisterunden i Jura-fjellene.

Harald Østberg Amundsen røpet også at planen var å spare litt krefter til avslutningen.

Om VM sa Amundsen:

– Jeg måtte nesten vinne for å komme til VM, og nå regner jeg med at det blir vanskelig å komme unna meg. Nå har jeg vunnet tre skøyterenn tre fredager på rad, sa Amundsen.

Veteranen Sjur Røthe viste igjen styrke. Også han har evnen til å vise seg fram når han må. 2.-plassen av vossingen var sterkt.

Det betyr at også han meldte seg skikkelig på i kampen om en VM-plass.

I Planica-VM er Hans Christer Holund den eneste norske som er klar som regjerende mester på distansen i Oberstdorf for to år siden.

Der tok for øvrig Amundsen bronse.

De norske tok sju av de ni første plassene i fredagens renn, og Pål Golberg ble tredje best av dem på 4.-plass med 18,9 sekunder opp til seieren.

– Dette var et bra løp, men jeg sliter med å sette prikken over i-en i et skøyterenn. Harald gikk styggfort, sa Golberg og la til at han ikke har noen ambisjoner om å gå 15-kilometeren i VM.

– En dårlig dag. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg kjente tidlig at dette ble tungt, sa trønderen.

Hvem som kommer med i den norske VM-troppen blir kjent kommende mandag. Selve lagene på de ulike VM-distansene blir kanskje ikke kjent før under selve mesterskapet.

– Dette smakte skikkelig godt. Det var en tøff løype, og jeg prøvde å holde igjen litt i starten. På slutten var det «all in». Det ble litt som i NM, sa vinneren til Viaplay.

Før start var Asker-løperen Amundsen en av minst fem norske løpere som kjempet om fire ledige plasser på 15-kilometeren i skøyting i ski-VM i Planica.

Johannes Høsflot Klæbo var ikke fornøyd med 8.-plassen. Bare Iver Tildheim Andersen var svakere av de norske, på plassen bak. Klæbo hadde nesten halvminuttet opp til vinneren.