Menu
To personer ble skutt og drept mens en rekke andre ble skadd i masseskytingen 25. juni i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oslo tingrett: Matapours soningsforhold ikke i strid med menneskerettighetene

Terrorsiktede Zaniar Matapour klaget på soningsforholdene. Mandag kom retten til at forholdene ikke er i strid med menneskerettighetene, og fengslingen ble forlenget.

Av NTB | 06.11.2023 20:11:59

Kriminalitet og rettsvesen: Matapour har klaget på soningsforholdene, hvor han sitter isolert på avdeling med særlig høy sikkerhet i Ullersmo fengsel. Han ble overført hit i forrige måned.

– Tiltaket om å overføre siktede til avdeling med særlig høy sikkerhet var nødvendig og derfor ikke i strid med EMK artikkel 3, skriver Oslo tingrett i kjennelsen mandag ettermiddag.

– I begrunnelsen er det vist til siktelsen for grov terror, voldshendelser der siktede har vært involvert, og observasjoner av siktede der det mistenkes at han prøver å rekruttere innsatte og knytte bånd til likesinnede, heter det videre.

– Han har knapt kontakt med sine voktere som henvender seg til ham gjennom en luke i døren, kun på betryggende avstand. Han er dypisolert på en måte som vi ikke er vant til i norsk fengselsregime. Det må straks opphøre, sa forsvareren til VG i forrige uke.

Dietrichson mener dette bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3, som går på forbud mot tortur, umenneskelig og nedverdigende behandling og straff.

I kjennelsen fra Oslo tingrett vises det til flere hendelser hvor Matapour skal ha kommet i konflikt og fysisk uoverensstemmelse med andre innsatte, i både Halden og Kongsvinger. Det vises til en voldshendelse hvor Matapour angrep en annen innsatt i Halden fengsel, som fikk skader i ansiktet.

I juni ble det sendt inn en bekymringsmelding hvor de ansatte i Kongsvinger fengsel fryktet at han planla angrep på de ansatte, ifølge kjennelsen.

Fredag ble det holdt rettsmøte som skulle vurdere videre fengsling. Matapour dukket selv opp for første gang i retten. Han var imidlertid ikke til stede på mandagens rettsmøte, som skulle vurdere klagen på soningsforholdene.

Det var natt til 25. juni i fjor at Matapour skjøt og drepte to personer i Oslo sentrum. Flere andre ble såret. Han nekter straffskyld for grov terror.

Matapour er for tiden helt uten menneskelig kontakt, bortsett fra noe kontakt med de ansatte, ifølge forsvareren, advokat Marius Dietrichson, som mener han sitter i et fengsel inni et fengsel.

Matapour ble i mai overført fra Halden fengsel til Kongsvinger fengsel. I forrige måned ble han igjen overført, denne gangen til Ullersmo fengsel på Romerike.

Dietrichson sier til NTB mandag ettermiddag at han først må informere sin klient om kjennelsen før han kommenterer tingrettens beslutning.

Flere nyheter: