Menu
Andreas Leknessund sykler i den rosa ledertrøya i Giroen onsdag. Foto: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse via AP / NTB

Øsende regnvær på Leknessunds historiske dag – tidlig velt på såpeglatt føre

Andreas Leknessund ble onsdag den første norske rytteren siden 1981 som startet en Giro d'Italia-etappe i den rosa ledertrøya. Værgudene var ikke på hans side.

Av NTB | 10.05.2023 13:24:42

Sport: Onsdagens 5. etappe er 171 kilometer lang med målgang i byen Salerno. Starten gikk i Atripalda rett før klokken 13 i realt grisevær.

Leknessund og konkurrentene var tvunget til å iføre seg regnjakker fra første meter for å beskytte seg mot regnet som falt ned over dem. Griseværet gjør også underlaget svært utfordrende å skulle hanskes med for rytterne.

Leknessund ble tirsdag historisk da han overtok ledertrøya i Giro d’Italia etter å ha kjempet seg inn til annenplass på etappe nummer fire. Det er første gang siden 1981 at en nordmann leder det prestisjetunge rittet.

Onsdag er det ventet at DSM-rytter Leknessund har gode muligheter for å forsvare trøya. Etappen er tøff innledningsvis, men siste del er flat. Det skal gjøre det mulig for spurtlagene å kjøre inn et eventuelt brudd, slik at seierskampen ender i en massespurt.

Utfordringen kan samtidig bli å skulle kjøre hardt nok til å innhente bruddet, samtidig som tempoet ikke blir så høyt at de beste spurterne må slippe feltet. Den balansen kan bli hårfin.

På glatte veier blir det også krevende å holde seg på sykkelen underveis. Det fikk flere merke allerede etter få kilometer. Da måtte to ryttere, som begge hadde kommet seg med i brudd, tåle å gå i asfalten i en sving.

Leknessund kan kjempe om en framskutt plassering, men det kan bli krevende å henge med de sterkeste klatrerne når fjellene for alvor blir bratte og lange.

Danske Mads Pedersen er kanskje den fremste favoritten til å vinne onsdagens etappe.

Legendariske Knut Knudsen var ikledd rosa både i 1975 og 1981.

Leknessund har 28 sekunders ledelse på regjerende verdensmester Remco Evenepoel i sammendraget foran femte etappe. Evenepoel er sammen med slovenske Primoz Roglic den største sammenlagtfavoritten i Giroen.

(©NTB)