Menu
Tolv ordførere reagerer på at Tine vurderer å flytte resten av produksjonen av Gudbrandsdalsost ut fra Gudbrandsdalen. Foto: NTB

Ordførere frykter at Gudbrandsdalsosten forsvinner fra Gudbrandsdalen

Samtlige ordførere i kommunene i Gudbrandsdalen har signert under et opprop for å hindre at Tine flytter produksjonen av Gudbrandsdalsost ut av Gudbrandsdalen.

Av NTB | 26.09.2023 01:02:30

Fritid: Styret i Tine skal onsdag behandle en sak om omstilling av produksjonen, som kan føre til at Gudbrandsdalsosten ikke lenger skal produseres i Gudbrandsdalen, skriver Nationen.

Den velkjente G35-osten produseres allerede for det meste utenfor dalen, men onsdag kan også meieriet i Lom og Skjåk miste produksjonen.

Mandag formiddag sendte derfor ordførerne i både Lesja, Dovre, Sel, Vågå, Lom, Skjåk, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu, Øyer, Gausdal og Lillehammer et brav til styret i Tine.

«Gudbrandsdalsosten blir bare en brunost. Uten identitet, tradisjoner, verdi, historie og kultur, vil merkevaren Gudbrandsdalsost forvitre og miste sin troverdighet. For merkevaren har en viktig verdi, ikke bare for oss i Gudbrandsdalen, men også for Tine som konsern», skriver de blant annet i brevet.

Gudbrandsdalsost omtales gjerne som «den originale brunosten», og har en historie helt tilbake til 1863.

Gudbrandsdalsost er laget av kumyse, kufløte, kumelk og om lag 10 prosent melk fra geit.

(©NTB)

Flere nyheter: