Menu
Ungarns statsminister Viktor Orban leder det nasjonalkonservative partiet Fidesz. Nå inngår partiet en allianse med Østerrikes FPÖ – en allianse som «alle partier» skal kunne delta i. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

Orban har lansert ny EU-allianse med ytre høyre i Østerrike og Tsjekkia

Det ungarske regjeringspartiet Fidesz danner ny allianse med Frihetspartiet (FPÖ) i Østerrike og ANO i Tsjekkia. Målet er en ny blokk i EU-parlamentet.

Av NTB | 30.06.2024 11:33:15

Politikk: Fidesz er partiet til Ungarns statsminister Viktor Orban, mens ANO er partiet til Tsjekkias eksstatsminister Andrej Babis.

– Vi tar ansvar for å etablere denne nye plattformen og en ny partigruppe. Jeg vil gjøre det klart at det er målet vårt, sa Orban.

Han holdt søndag en pressekonferanse i Wien sammen med Babis og FPÖ-leder Herbert Kickl for å kunngjøre alliansen. Den trenger tilslutning fra fire andre partier for å kunne etablere en egen partigruppe i EU-parlamentet.

Trolig håper de på å få med seg Tysklands ytre høyreparti Alternativ for Tyskland (AfD), som nylig ble kastet ut av EU-parlamentets nåværende partigruppe for ytre høyre – Identitet og Demokrati.

Ifølge Kickl er alle europeiske partier som ønsker å bli en del av alliansen, er velkomne. Han sier også at han tror mange andre partier kommer til å bli med i alliansen de neste dagene.

For at alliansen skal kunne danne en ny gruppe i EU-parlamentet må imidlertid partier fra minst en firedel av EUs 27 medlemsland være med.

FPÖ leder på meningsmålingene i Østerrike foran høstens valg på ny nasjonalforsamling.

(©NTB)

Flere nyheter: