Menu
Viktor Orban sier det er uakseptabelt at EU-land kan bli tvunget til å avlaste medlemsland der det kommer mange asylsøkere og migranter. Arkivfoto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Orban: EUs nye avtale om asylreform er uakseptabel

Ungarns statsminister sier en ny EU-avtale om å endre reglene om fordeling av asylsøkere og migranter mellom medlemslandene er uakseptabel.

Av NTB | 09.06.2023 12:28:57

Politikk: – Brussel misbruker makten sin. De vil flytte migranter til Ungarn med makt. Dette er uakseptabelt. De vil bruke makt for å gjøre Ungarn til et migrantland, tordner Viktor Orban på Facebook.

Torsdag ble EU-landenes innenriksministre enige om å revidere reglene for å fordele bosettingen av asylsøkere og migranter for å sikre en mer rettferdig fordeling.

Avtalen tar til orde for at det ikke skal være frivillig for EU-landene å hjelpe hverandre, men at de kan velge mellom to ulike måter å gjøre dette på. De som velger å ikke ta imot asylsøkere fra land med høy belastning – først og fremst Hellas og Italia – skal i stedet betale 20.000 euro per person til et fond som skal styres fra Brussel.

Det har tatt flere år med krangling om asylpolitikken å komme fram til en løsning. Polen og Ungarn stemte mot forslagene, mens Bulgaria, Litauen, Malta og Slovakia avsto fra å stemme.

– EU fjerner medlemslandenes rett til å bestemme hvem som skal bo på deres territorium, sier Ungarns viseinnenriksminister Bence Retvari.

(©NTB)

Flere nyheter: