Menu
Ungarns statsminister Viktor Orban møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til samtaler i Kyiv tirsdag. Foto: Zoltan Fischer / AP / NTB

Orban ber Zelenskyj vurdere våpenhvile før forhandlinger

Ungarns statsminister Viktor Orban vil at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal vurdere en våpenhvile for å få fart på fredsforhandlingene med Russland.

Av NTB | 02.07.2024 12:53:26

Politikk: Etter et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv uttalte Orban at «vi verdsetter Zelenskyjs fredsinitiativer».

– Vi har bedt ham vurdere våpenhvile før forhandlinger, sa Orban ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den ungarske statslederen mener en kort våpenhvile kan være med på å sette fart på fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland.

I en felles pressekonferanse etter møtet sa han også at Ungarn ønsker å undertegne en bred bilateral samarbeidsavtale med Ukraina og delta i moderniseringen av naboens økonomi.

– Diskusjonene i dag kan danne grunnlaget for en framtidig bilateral avtale mellom Ukraina og Ungarn, sa Zelenskyj, som videre sa at Orbans besøk sender en tydelig beskjed om at landene er samstemt i sine mål for Europa.

Hans første stopp i Kyiv var den ungarske ambassaden, ifølge flere medier.

Orban har vært en bremsekloss for støtte til Ukraina i både EU og Nato, og han er en av få vestlige ledere som har møtt Russlands president Vladimir Putin siden krigen startet.

Den ungarske statsministeren har blant annet vært kritisk til det han mener er mishandling av etniske ungarere i den vestlige regionen Zakarpatska i Ukraina, noe han har brukt som begrunnelse til å ikke levere våpen til Ukraina.

Ungarn tok mandag over formannskapet i EU og skal de neste seks månedene sette dagsordenen i EU.

Dette er første gang Orban drar til Ukraina siden den russiske fullskalainvasjonen i februar 2022. Faktisk har han ikke vært i landet siden 2012, selv før Russland annekterte Krim-halvøya i 2014.

Orban og Zelenskyj snakket også sammen på et EU-toppmøte i Brussel i forrige uke, men forholdet mellom landene regnes fortsatt som anstrengt.