Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sliter på meningsmålingene, og opposisjonen i landet har nå endelig blitt enige om kandidaten som skal utfordre ham i presidentvalget 14. mai. Foto: Torstein Bøe / NTB

Opposisjonen i Tyrkia enige om presidentkandidat

Opposisjonen i Tyrkia har endelig blitt enige om hvem som skal utfordre Recep Tayyip Erdogan i presidentvalget i mai. Det ventes å bli Kemal Kiliçdaroglu.

Av NTB | 03.03.2023 08:35:32

Politikk: – Vi har kommet fram til en forståelse angående vår felles presidentkandidat, samt et veikart for overgangsperioden, heter det i en kunngjøring fra de seks partiene som inngår i Den nasjonale alliansen.

De seks partilederne skal nå orientere sine respektive partier, før de mandag kunngjør navnet på sin kandidat til valget 14. mai, heter det videre.

I januar la de fram et 240 sider langt felles program som tar til orde for demokratiske reformer, mer makt til nasjonalforsamlingen og mindre makt til presidenten i landet.

Som president har Erdogan samlet svært mye makt i egne hender og framstår nå som egenrådig, både overfor de folkevalgte i nasjonalforsamlingen og rettsvesenet.

Kontrollen med mediene i landet er omfattende, og politiske motstandere og andre kritiske røster kastes i fengsel.

Opposisjonen gir også Erdogan skylden for de store økonomiske problemene landet står oppe i, med skyhøy inflasjon. Erdogans forsøk på å bekjempe prisveksten ved å senke renta, var et eksperiment som ikke fungerte. Inflasjonen i fjor endte på drøyt 64 prosent.

De økonomiske vanskene mange tyrkere opplever, har ført til dalende oppslutning om Erdogan og AKP. For å dempe den økende misnøyen hevet Erdogan minstelønnssatsen hele tre ganger i fjor, først med 30 prosent, deretter med 50 prosent og i desember med ytterligere 55 prosent.

Ankara har siden tryglet USA om å få kjøpe F-16-fly, men heller ikke den avtalen er ennå spikret. Erdogans motstand mot å slippe Sverige inn i Nato blir av flere eksperter sett på som et forhandlingskort overfor USA når det gjelder flykjøp.

Opposisjonen i Tyrkia sier at de både vil jobbe for å bedre forholdet til USA og bringe Tyrkia inn i EU. Tyrkia fikk status som søkerland for over 20 år siden, men reelle forhandlinger har aldri startet og forutsetter omfattende reformer i landet.

Dette til tross for at ordførerne i Istanbul og Ankara, som lyktes med å utmanøvrere Erdogans AKP-kandidater under lokalvalget i 2019, har vært hete kandidater.

Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu og Ankaras ordfører Mansur Yavas tilhører begge CHP, og det har derfor trolig vært strid i partiet om hvem som bør stille som kandidat.

Det nest største partiet i alliansen, Meral Akseners nasjonalistparti IYI, skal også være kritiske til Kiliçdaroglu, men har angivelig gitt etter.

PKK har ført en langvarig væpnet kamp i Tyrkia, der de er stemplet som terrororganisasjon og forbudt. EU og USA har også PKK på sin terrorliste.

En tyrkisk domstol besluttet i januar å frata HDP rundt 300 millioner kroner i statsstøtte, noe som får alvorlige følger for partiets mulighet til å drive valgkamp. Tyrkias grunnlovsdomstol vurderer også om partiet skal forbys.

Erdogan kom til makten i 2003 og var statsminister fram til 2014. Da ble posten fjernet, og makten ble i stedet overført til presidenten, en post som fram til da i stor grad hadde vært seremoniell.

Opposisjonen kritiserer også Erdogan for forsvars- og utenrikspolitikken han fører. Da han trosset advarslene fra USA og gikk til innkjøp av et russisk rakettsystem, endte det med at amerikanerne kastet Tyrkia ut av samarbeidet om det nye kampflyet F-35.

Partiene i Den nasjonale alliansen har imidlertid slitt med å bli enige om presidentkandidat, men CHPs 74 år gamle leder Kemal Kiliçdaroglu har meldt seg på i kappløpet, og valget faller ifølge tyrkiske medier trolig på ham.

Det prokurdiske partiet HDP, som er Tyrkias nest største opposisjonsparti, er ikke en del av alliansen og risikerer å bli forbudt av myndighetene som anklager dem for tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

(©NTB)

Flere nyheter: