Menu
Piller med oksykodon, et opioid som brukes til smertelindring. Feil bruk kan føre til avhengighet, noe som er et stort problem i USA. Foto: Keith Srakocic / AP / NTB

Opioid-forlik i USA: McKinsey må betale 230 millioner dollar

Konsulentselskapet McKinsey har inngått forlik med fylker, kommuner og skolekretser i USA som mener selskapet bidro til en epidemi av opioid-avhengighet.

Av NTB | 27.09.2023 11:33:26

Sosiale forhold: Som ledd i forlikene har McKinsey gått med på å utbetale til sammen 230 millioner dollar, tilsvarende 2,5 milliarder kroner.

Summen kommer i tillegg til 640 millioner dollar som McKinsey utbetalte i 2021 etter å ha inngått forlik med justismyndighetene i amerikanske delstater.

I tillegg til lokale myndigheter og skolekretser har også urfolksgrupper og foreldre til barn som ble født med abstinenssymptomer, saksøkt McKinsey. De har beskyldt selskapet for å ha gitt legemiddelselskaper råd om hvordan de kunne markedsføre opioid-legemidler på aggressivt vis.

McKinsey nekter for å ha gjort noe ulovlig, men har tidligere erkjent å ikke ha innsett i tilstrekkelig grad skadevirkningene som følge av opioid-misbruk. Etter 2019 skal selskapet ikke ha tatt noen oppdrag for opioid-virksomheter noe sted i verden.

Flere enn 645.000 mennesker døde av opioid-overdoser i USA mellom 1999 og 2021, ifølge amerikanske helsemyndigheter. Tallet omfatter både lovlige og ulovlige opioider.

(©NTB)

Flere nyheter: