Menu
Å rive Liddell forventes å ta minst to år. 90 prosent av materialene, inkludert 70.000 tonn stål, skal resirkuleres. Området skal så brukes til fornybar energi, inkludert et stort batteri med en maksimal effekt på 500 megawatt. Foto: Mark Baker /AP / NTB

Omstridt kullkraftverk stenges i Australia

Australias eldste kullkraftverk, Liddell, er lagt ned etter en lang politisk dragkamp. Anlegget skal nå gjøres om til et knutepunkt for fornybar energi.

Av NTB | 29.04.2023 15:54:13

Økonomi og næringsliv: – Verden er i endring, og det er AGL også, sa eierselskapet AGL Energys administrerende direktør Damien Nicks i en uttalelse i forbindelse med nedstengningen av anlegget fredag.

Liddell ble åpnet i 1971, omtrent 40 mil nord for Sydney. Kullkraftverket har vært regnet som en utslippsbombe og har gjort at AGL har vært Australias verste forurenser. Stengingen anslås å innebære at utslippene fra landets energisektor vil gå ned med 5 prosent.

Til tross for nedstengingen er kull fortsatt et kjært barn i Australia og et viktig eksportprodukt. Kullkraftverkene var et stridstema i fjorårets valgkamp, da den kjente milliardæren Mike Cannon-Brookes forsøkte å kjøpe AGL for å reorientere selskapet mot sol- og vindkraft.

Overtakelsesforsøket mislyktes, men fikk likevel tilsiktet effekt. Etterpå trakk store deler av selskapets ledelse seg, og de nye lederne har lovet en raskere utfasing av kull.

(©NTB)

Flere nyheter: