Menu
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) er i hardt vær etter kjøp av våpenaksjer som har gjort han inhabil i regjering. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Ola Borten Moe vil fortsette som statsråd – har ikke snakket med Støre

Ola Borten Moe vil fortsette som statsråd etter avsløringene om kjøp av våpenaksjer som har gjort ham inhabil. Han har ikke diskutert saken med statsministeren.

Av NTB | 21.07.2023 12:43:06

Vitenskap og teknologi: – Dette er en alvorlig og pinlig sak. I retrospekt er habilitetsreglementet ikke så vanskelig å forstå, men det er alltid lettere med etterklokskap. Hvordan det var mulig, er vanskelig å svare på, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Borten Moe til NTB.

E24 avslørte fredag at Sp-nestlederen brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo.

Uken før kjøpte Borten Moe aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen. Sistnevnte eier indirekte 25 prosent av Nammo via våpenleverandøren Patria.

– Det var vel tirsdag jeg forsto det, sier han. Jeg har vært i kontakt Statsministerens kontor, som er orientert, men foreløpig har jeg ikke snakket med Støre personlig, sier Borten Moe.

Borten Moe har snakket med partileder Trygve Slagsvold Vedum om saken, men ønsker ikke å si noe om hvordan Vedum reagerte da han ble orientert.

– Jeg ønsker å fortsette som statsråd, men om jeg har tillit til dette, er opp til andre, sier Borten Moe.

De har foreløpig ikke vært tilgjengelige.

E24 skriver at de kontaktet Statsministerens kontor tirsdag, men at de ikke har fått kommentar så langt. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har heller ikke svart.

Økokrim bekrefter overfor E24 at de vil undersøke saken.

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at saken framstår som alvorlig. Hun mener Sp-nestlederen burde vite bedre.

– Det burde være elementært at man ikke kan drive med aksjehandel i et selskap og samtidig være med på å behandle saker om det samme selskapet i regjering, kommenterer Listhaug i en epost til NTB fredag.

Nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Ingrid Liland, mener Borten Moe må gå.

– Sorry ass, men han må gå. Hvordan skal folk ha tillit til ham etter så mange små og store ting han ikke har vært ryddig om og tatt ansvar for? skriver Liland på Twitter.

Forsknings- og høyere utdanningsministeren sier han forsto at han hadde brutt habilitetsreglementet tidligere denne uken.

NTB har forsøkt å få kommentarer til saken fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Sp-leder og finansminister Vedum.

Reaksjonene på avsløringen har vært sterke.

(©NTB)

Flere nyheter: