Menu
Verdensøkonomien vil vokse mer enn man trodde i 2023, men fortsatt mindre enn i fjor. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB

OECD: Verdensøkonomien vokser mer enn ventet, og inflasjonen faller

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) oppjusterer sin prognose for verdensøkonomien onsdag.

Av NTB | 07.06.2023 09:29:01

Økonomi og næringsliv: De spår nå at verdensøkonomien vil vokse med 2,7 prosent i år og 2,9 prosent neste år. I forrige rapport i mars var anslaget 2,6 prosent, men man spår nå bedre vekst enn tidligere i USA, Kina, eurosonen og Storbritannia. Samtidig nedgraderes prognosene for Tyskland og Japan.

– Verdensøkonomien viser tegn til bedring, men oppgangen er svak, og det er store risikofaktorer. Lavere energipriser bidrar til å senke inflasjonen og dermed lette trykket på husholdningenes budsjetter, og aktiviteten verden over er blitt styrket av en tidligere gjenåpning av Kina enn ventet, skriver OECD.

– Tegn til stress har dukket opp i noen deler av finansmarkedet. Investorer revurderer risikofaktorer, og kredittvilkår strammes inn. Om mer uro i finansmarkedene dukker opp, bør sentralbanker ta grep for å styrke likviditeten og minke smittefaren, heter det i rapporten.

– Når den økonomiske oppturen befester seg, bør finanspolitisk støtte nedskaleres og bli mer målrettet, foreslår organisasjonen.

Den globale prisveksten ventes å ende på 6,6 prosent i år, og falle til 4,3 prosent neste år. OECD venter også at reallønningene vil slutte å falle. Fallende reallønn betyr at arbeidstakere får mindre kjøpekraft selv om summen på lønnsslippen er høyere.

Samtidig legger de til at kjerneinflasjonen biter seg fast, og at høye renter merkes i økende grad i hele verdensøkonomien. Veksten vil bli lavere enn i 2022, da den endte på 3,3 prosent.

OECD advarer også om at nesten alle land har større budsjettunderskudd og mer statsgjeld enn de hadde før 2020. Det skyldes at de har brukt store pengesummer på å støtte opp om egne økonomier under koronapandemien og i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: