Menu
Nye kamper fant sted i Sudans hovedstad Khartoum fredag morgen. Bildet viser røyk etter en eksplosjon i byen i forrige uke. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Nye kamper i Sudans hovedstad tross våpenhvile

Kampene i den sudanske hovedstaden Khartoum tok seg kraftig opp fredag. Det skjer til tross for at våpenhvileavtalen ble forlenget med tre døgn fra torsdag.

Av NTB | 28.04.2023 10:54:14

Kriminalitet og rettsvesen: Store eksplosjoner og skuddvekslinger preget hovedstaden og tvillingbyen Omdurman i morgentimene fredag, ifølge innbyggere i de to byene.

Kampene tok seg opp etter en tre dager lang våpenhvile, som torsdag kveld ble forlenget med ytterligere tre døgn.

Korte våpenhvileavtaler har ikke fått en slutt på kampene, men de har vært nok til at mange utlendinger og sudanere har kunnet evakuere.

Sudans hær hevder at den paramilitære gruppen RSF sto bak.

– Vi fortsetter å overvåke situasjonen med stadig mer bekymring for de sivile som er fanget i de dødelige kampene, heter det i en uttalelse fra AU-kommisjonens leder Moussa Faki Mahamat.

AU maner om at de to partene i konflikten snarest blir enige om en varig våpenhvile slik at humanitær hjelp kan nå de rammede områdene.

Tyrkias forsvarsdepartement opplyser at det fredag ble skutt mot et av deres evakueringsfly idet det skulle lande på flyplassen Wadi Sayidna utenfor Khartoum. Flyet klarte å lande trygt og ingen ble såret, sa de.

Torsdag ba Den afrikanske union (AU) om hjelp fra naboland og det øvrige internasjonale samfunnet til å evakuere sudanere.

(©NTB)

Flere nyheter: