Menu
I Libanon er tusenvis av demonstranter samlet i gatene etter initiativ fra den Iran-støttede militsen Hezbollah. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Nye demonstrasjoner mot Sverige i flere land

I Irak, Iran og Libanon er det nye demonstrasjoner mot Sverige der flere tusen uttrykker sin harme over svenske koranprotester.

Av NTB | 21.07.2023 20:33:14

Krig og konflikter: Nyhetsbyrået AP skriver at protestene går rolig for seg fredag, i motsetning til onsdagens storming av den svenske ambassaden i Bagdad.

I Iraks hovedstad har tusenvis møtt opp i Sadr-byen, et område som er oppkalt etter den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr. Han har stått i bresjen for opptøyene mot Sverige i Irak.

Foranledningen til demonstrasjonene er Sveriges beslutning om å tillate en markering utenfor den irakiske ambassaden i Stockholm torsdag, der det var varslet brenning av en koran. På demonstrasjonen ble en koran trampet på, men ikke satt fyr på.

Demonstrantene veiver også med koraner i lufta og har satt fyr på regnbueflagg. Hva Israel har med saken å gjøre, er ikke kjent.

Iraks statsminister Mohammed Shia al-Sudani har bedt demonstrantene unngå opptøyer.

I Iran blir demonstrasjonene kringkastet på statlig TV. I hovedstaden Teheran roper demonstrantene «død over amerikaniserte Sverige!». Også her skal tusenvis ha møtt opp.

– Vi beskytter Koranen med vårt blod! roper demonstrantene i sørlige forsteder til Beirut.

Enkelte har satt fyr på svenske flagg. Hezbollah-leder Hassan Nasrallah har bedt arabiske og muslimske land om å følge Iraks eksempel og utvise svenske ambassadører og hente hjem sine ambassadører fra Sverige.

Tidligere på dagen kunngjorde svensk UD at ansatte ved den svenske ambassaden i Bagdad blir midlertidig hentet til Sverige av sikkerhetshensyn.

– Sikkerheten prioriteres. Utsendt personale har ankommet Sverige med rutefly. Vi kommer tilbake til hva som skal skje videre, opplyser pressevakten i svensk UD.

– Den svenske ambassadørens periode er over, og vi vil ikke ta imot en ny før den svenske regjeringen følger opp krenkelsen av Koranen skikkelig, sier utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian til statlig iransk fjernsyn. Han sier Iran heller ikke vil sende noen ambassadør til Sverge.

I en telefonsamtale med sin svenske motpart Tobias Billström sa den iranske utenriksministeren at «den som står bak denne utilgivelige fornærmelsen, må på pågripes, stilles for retten og holdes ansvarlig for handlingene sine».

– Ja til Koranen, nei til Israel! roper demonstrantene i Bagdad fredag.

I Libanon er demonstranter samlet etter initiativ fra den Iran-støttede militsen Hezbollah.

Fredag ettermiddag kalte De forente arabiske emirater inn den svenske utsendingen til landet inn på teppet. De fordømmer at Sverige tillater koranbrenninger.

Iran sier fredag kveld at de ikke ønsker å ta imot en ny ambassadør fra Sverige.

(©NTB)

Flere nyheter: