Menu
Ema Klinec vant i Vikersund. Foto: Geir Olsen / NTB

Ny verdensrekord i historisk skiflygningsrenn: – Ikke sikkert kritikken er stilnet

Ema Klinec satte ny verdensrekord og var overlegent best i tidenes første offisielle skiflygingsrenn for kvinner i Vikersund. Silje Opseth ble nummer to.

Av NTB | 19.03.2023 11:44:04

Sport: Opseth klinket til med 211 meter og ny personlig rekord i første omgang. I andreomgangen leverte hun nok et godt hopp og strakte seg ned til 207 meter. Det holdt til en andreplass, 41 poeng bak seieren.

– For en dag og for en stemning. Det er helt fantastisk. Jeg prøvde å bare kose meg, og det er akkurat det jeg har gjort, sa Opseth til TV 2 etter konkurransen.

Klinec var i ledelsen før finalen etter et svev på utrolige 226 meter. Det er nye verdensrekord, fire meter lenger enn lørdagens rekord til canadiske Alexandria Loutitt.

I finalen var hun nok en gang klart best da hun svevde ned til 223,5 meter og en overlegen seier i konkurransen.

Yuki Ito ble nummer tre, 5,2 poeng foran Katharina Althaus.

– Det har vært en veldig suksessrik konkurranse og helg for jentene. Det er blitt gjennomført 90 hopp og ikke et eneste hopp er det vært noe som minner om et problem i. Det er ikke sikkert kritikken er stilnet, men om det er noe vits i å høre på dem og bruke tid og energi på det lenger, det kommer i hvert fall ikke jeg til å gjøre, sa Bråthen til NTB.

Hoppsjefen ønsker ikke å underdrive viktigheten av søndagens historiske konkurranse.

– De har taklet det å være pionerer på en fremragende måte. De har banet veien for nye generasjoner i hoppbakken. Jeg tror det som har skjedd her denne helgen er noe av det viktigste som har skjedd for kvinnedelen av vår idrett noensinne, fortsatte Bråthen.

– Nå vet alle jenter at de også kan konkurrere om å få verdens lengste skihopp på lik linje som gutta.

Heller ikke i andreomgangen fikk Lundby det til å stemme da hun hoppet halvannen meter kortere enn i førstehoppet. Dermed endte hun som nummer seks i konkurransen.

– Jeg ser hva jeg gjør feil og det er ikke helt maks i dag, dessverre. Det er på ingen måte klaff på noen måter, sa Lundby til TV 2 etter konkurransen

Anna Odine Strøm hoppet 155 meter i førsteomgang og var dermed sist før finalen. Der forbedret hun seg drastisk da hun svevde ned til pene 193,5 meter. Det holdt til slutt til en 12.-plass.

– Det var fint. Det var i hvert fall noe som ligner på skiflygning. Jeg har ett bra hopp i bakken og det var det hoppet her. Det var fint å endelig få det til, sa Strøm til NTB.

Til tross for å ikke ha kommet helt opp mot de lengdene hun skulle ønske, gleder 24-åringen seg allerede til neste skiflygningsrenn.

– Det har vært veldig morsomt å få oppleve det. Det gir så mersmak at jeg kan ikke vente til neste år, fortsatte Strøm.

Kun de 15 beste i Raw Air-sammendraget får hoppe skiflyging i Vikersund.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen var svært fornøyd etter konkurransen.

Maren Lundby hoppet 186 meter i første omgang og var dermed nummer fem før andrehoppet. Til tross for en god plassering var Lundby tydelig skuffet nede på sletta. Før svevet virket Lundby å ha gode muligheter til å kunne ta tilbake lørdagens verdensrekord.

Loutitt klarte heller ikke å levere opp mot sitt beste i førsteomgangen og landet allerede etter 172,5 meter. I andreomgangen var hun tilbake på sitt beste og forbedret sin egen rekord fra lørdagens treningsomgang. Med 225 meter var hun likevel meteren bak den nye verdensrekorden til Klinec.

Flere nyheter: