Menu
Polens president Andrzej Duda har utpekt Mateusz Morawiecki til å danne regjering, trass i at opposisjonen vant valget i Polen i oktober. Mandag tas han i ed, til tross for at alt tyder på at forsøket mislykkes og at han ikke får tillit i den nye nasjonalforsamlingen. Foto: Alik Keplicz / AP / NTB

Ny PiS-regjering tas i ed i Polen

Polens president tar mandag i ed en ny regjering ledet av PiS, til tross for at den ikke har flertall i nasjonalforsamlingen og trolig ikke overlever mange ukene.

Av NTB | 27.11.2023 10:40:00

Politikk: Opposisjonen kaller det en farse at president Andrzej Duda gir oppdraget til Lov og rettferdighet-partiet, og anklager ham for å utsette at opposisjonspartiene får danne regjering trass i at de vant valget i oktober.

Lov og rettferdighet har sittet ved makten siden 2015 og ble største parti ved valget. Men var likevel langt fra å få de 231 mandatene som trengtes for flertall, og det virker derfor usannsynlig at Mateusz Morawiecki får tillit i nasjonalforsamlingen.

En bred pro-europeisk allianse under ledelse av Donald Tusk fikk flertall med 248 mandater og erklærte seg dermed klar til å danne regjering.

Flere framtredende PiS-medlemmer som Mariusz Blaszczak og Jacek Sasin sier de ikke vil bli med i en ny PiS-regjering, noe opposisjonen tolker som at de ikke vil slutte seg til en regjering som er dømt til å mislykkes.

(©NTB)

Flere nyheter: