Menu
Svenske gjenger rekrutterer mindreårige som blir involvert i grov vold og annen kriminalitet. I Eskilstuna er tre tenåringer mistenkt etter at fire 15-åringer ble knivstukket utenfor en idrettshall. Arkivfoto: Stefan Jerrevång/ TT / NTB

Ny lov kriminaliserer gjengrekruttering av mindreårige i Sverige

For å hindre kriminelle gjengers bruk av mindreårige i Sverige, kriminaliseres denne rekrutteringen. Men det er uenighet om hvor treffsikkert tiltaket er.

Av NTB | 13.06.2023 12:49:30

Kriminalitet og rettsvesen: Nylig ble en 21-åring stilt for retten i Södertörn for å ha leid inn fem gutter på 14 og 15 år til å utføre grov vold.

I voldsbølgen som herjer i Stockholm, blir gutter langt ned i tenårene brukt som torpedoer. Mindreårige er mistenkt for flere drap, drapsforsøk, sprenginger og våpenlovbrudd.

Meldinger på beslaglagte telefoner viser hvordan personer høyt oppe i gjenghierarkiet oppfordrer sine undersåtter til å «fikse en unge», og det er nok av villige kandidater. Status og noen tusenlapper er ofte nok til å fremskaffe disse «ungene», som utstyres med våpen og sendes av gårde mot en fiende de ofte ikke kjenner.

I et håp om å komme praksisen til livs, trer en ny lov i kraft 1. juli. Etter det kan man få opptil fire år i fengsel for å trekke mindreårige inn i kriminalitet, for eksempel ved å leie inn, betale eller instruere noen under 18 år til å begå lovbrudd.

Lovarbeidet har pågått i over tre år. Nyhetsbyrået TT har snakket med statsadvokater som er positive til den nye loven, men uenige om hvordan brudd på den kan bevises. De peker blant annet på at det er vanskelig å bevise gjengtilhørighet, og at unge selv søker seg til gjengene og tilbyr sine tjenester.

Ulrika Rosén, som var aktor i saken i Södertörn, tviler på om den nye loven får en avskrekkende effekt.

– Det er ganske tvilsomt. At de kan bli mistenkt og tiltalt for drapsforsøk er ikke noe som hindrer dem i å begå lovbrudd, sier hun.

(©NTB)

Flere nyheter: